Теодора Генчовска каза какви санкции ще налагаме на Русия

Процесът с подготовката на санкциите, в който България участва, стартира много отдавна

Теодора Генчовска каза какви санкции ще налагаме на Русия | StandartNews.com

Ситуацията около Украйна е изключително динамична и затова ние имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии в най-кратки срокове, заяви в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ министърът на външните работи Теодора Генчовска, която взе участие в Конференцията по сигурността в Мюнхен.

По думите й все още има инструменти за диалог, когато от двете страни има желание за този диалог. „В момента се наблюдава продължаващо увеличаване на руските сили и техника, което поставя в неприемливи условия и което е в противовес на международния ред, който е основан на ясни правила“, отбеляза външният ни министър.

„Байдън в петък заяви, че той продължава също дипломатическите усилия и в сряда предстои поредният кръг от разговори между секретаря Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров. В четвъртък е предвидена среща на Г-7, дипломатическите усилия продължават“, допълни Генчовска.

„Мюнхенската конференция по сигурността беше полезна и навременна защото даде възможност всички политически лица, лидери, министри от целия свят да се съберат в този важен момент и да излъчат едно много ясно послание към Путин, че всички ние заставаме зад Украйна и сме готови да продължим диалога, но в същото време сме готови за реакция, която ще бъде категорична и единна, ако не се случи деескалацията, която е изключително необходима в този момент“, обясни Теодора Генчовска.

Тя допълни, че процесът с подготовката на санкциите, в който България участва, стартира много отдавна. „Санкциите ще бъдат общи – икономически, финансови и индивидуални, и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас, в координация със САЩ и Великобритания, и това може да се случи във всеки един момент“, отбеляза Генчовска.

Според нея новите санкции ще бъдат много работещ механизъм. „Изключително сериозен пакет е от санкции, доста всеобхватни са, със сигурност всяка държава поема своята тежест“, каза тя.

Не се предвижда местене на българското посолство в Украйна в друг град. „На сайта на МВнР са регистрирани 83-ма българи от Украйна, просто да бъдат локализирани къде се намират, само 6 са заявили желание да бъдат евакуирани в случай на необходимост“, обясни външният министър.

„Готови сме да понесем тежестите от евентуални санкции но най-важно е европейската система на сигурност, базирана на правила, да бъде съхранена. Заставаме изцяло в подкрепа на Украйна. Продължаваме нашите дипломатически усилия, като доказателство за това е  планираното ми посещение с мен и министрите на външните работи на трите балтийски държави в Украйна, като планираме да посетим Източна Украйна“, заяви Теодора Генчовска.

Тя каза още, че биха посетили и Москва и това също ще бъде елемент от продължаването на политическия диалог, но трябва да има две страни в този диалог.

По отношение на Република Северна Македония Генчовска заяви, че най-важният елемент е да бъдат гарантирани правата на българите в РСМ в конституционната и правна уредба на страната. Това е изключително важно, защото в срещите ми с тях това е едно от основните им желания, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай