Четвъртък,

Теодора Генчовска каза какви санкции ще налагаме на Русия

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
399
Теодора Генчовска каза какви санкции ще налагаме на Русия
A
A
A

Ситуацията около Украйна е изключително динамична и затова ние имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии в най-кратки срокове, заяви в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ министърът на външните работи Теодора Генчовска, която взе участие в Конференцията по сигурността в Мюнхен.

По думите й все още има инструменти за диалог, когато от двете страни има желание за този диалог. „В момента се наблюдава продължаващо увеличаване на руските сили и техника, което поставя в неприемливи условия и което е в противовес на международния ред, който е основан на ясни правила“, отбеляза външният ни министър.

„Байдън в петък заяви, че той продължава също дипломатическите усилия и в сряда предстои поредният кръг от разговори между секретаря Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров. В четвъртък е предвидена среща на Г-7, дипломатическите усилия продължават“, допълни Генчовска.

„Мюнхенската конференция по сигурността беше полезна и навременна защото даде възможност всички политически лица, лидери, министри от целия свят да се съберат в този важен момент и да излъчат едно много ясно послание към Путин, че всички ние заставаме зад Украйна и сме готови да продължим диалога, но в същото време сме готови за реакция, която ще бъде категорична и единна, ако не се случи деескалацията, която е изключително необходима в този момент“, обясни Теодора Генчовска.

Тя допълни, че процесът с подготовката на санкциите, в който България участва, стартира много отдавна. „Санкциите ще бъдат общи – икономически, финансови и индивидуални, и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас, в координация със САЩ и Великобритания, и това може да се случи във всеки един момент“, отбеляза Генчовска.

Според нея новите санкции ще бъдат много работещ механизъм. „Изключително сериозен пакет е от санкции, доста всеобхватни са, със сигурност всяка държава поема своята тежест“, каза тя.

Не се предвижда местене на българското посолство в Украйна в друг град. „На сайта на МВнР са регистрирани 83-ма българи от Украйна, просто да бъдат локализирани къде се намират, само 6 са заявили желание да бъдат евакуирани в случай на необходимост“, обясни външният министър.

„Готови сме да понесем тежестите от евентуални санкции но най-важно е европейската система на сигурност, базирана на правила, да бъде съхранена. Заставаме изцяло в подкрепа на Украйна. Продължаваме нашите дипломатически усилия, като доказателство за това е  планираното ми посещение с мен и министрите на външните работи на трите балтийски държави в Украйна, като планираме да посетим Източна Украйна“, заяви Теодора Генчовска.

Тя каза още, че биха посетили и Москва и това също ще бъде елемент от продължаването на политическия диалог, но трябва да има две страни в този диалог.

По отношение на Република Северна Македония Генчовска заяви, че най-важният елемент е да бъдат гарантирани правата на българите в РСМ в конституционната и правна уредба на страната. Това е изключително важно, защото в срещите ми с тях това е едно от основните им желания, допълни министърът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички