Сряда,

Теменужка Петкова: Да слагаме двата руски реактора в Козлодуй

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
817
Теменужка Петкова: Да слагаме двата руски реактора в Козлодуй
A
A
A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да е независима и да не е подчинена на изпълнителната власт, а в момента гледаме как правителството я овладява, оплака се пред НоваНюз бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова.

В критика към сегашните управляващи тя каза, че политиката да слагат свои хора ще се обърне срещу тях. "Очаквам всичко от КЕВР, най-страшното ще е ако тя не работи както досега. Никога не сме си позволявали да се месим в работата на регулатора и да го молим нещо. Недопустима е намесата в работата им", каза Петкова.

По думите й тъй като в "Булгаргаз" са сложили човек от фирма за търговия с природен газ, затова не бива да се изненадваме, че има сделка за по-малко от 3 секунди за 37 000 мегаватчаса.

Според нея не е поеман ангажимент да не се допускат алтернативни източници на газ. "Не смятам, че Русия ще използва доставките като начин за натиск, няма да се стигне до проблем", сподели тя.

Относно интерконектора Гърция-България Петкова разкри, че той е част от южния газов коридор. "Той трябва да бъде довършен. Двете служебни правителства не можаха да се справят с това. Ако проектът бъде готов до 1 юли, няма да бъде необходимо да се подписва нов анекс за договаряне на доставките. Ако не се случи, колегите да започнат скоро преговори с Азербайджан. Договорили сме най-ниската цена", посочи бившият енергиен министър.

Мнението й е, че България няма да успее да постигне изискванията за ядрена енергетика и трябва да се направи много обстоен анализ. "Двата реактора да бъдат използвани за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", призова тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички