Свиленски отвърна на Атанасов, ще изпращаме ли оръжия в Украйна

Сблъсък в коалицията заради войната

Свиленски отвърна на Атанасов, ще изпращаме ли оръжия в Украйна | StandartNews.com

„Позицията на БСП и на парламентарната група на “БСП за България“ е категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета - да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно, то се спазва и трябва да продължи до се спазва.“

Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски в парламента, във връзка с декларацията на “Демократична България“, съобщава пресцентъра на БСП.

„Ние като политическа група и политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България предоставя, да е само хуманитарна“, категоричен бе социалистът. По думите му предоставянето на военна помощ ще въвлече пряко България във войната и така тя ще стане съучастник.

„Позицията на БСП е ясна, заявена е от парламентарната трибуна при приемането на бюджета. Тогава беше прието от всички парламентарни партии, този дебат в българския парламент е проведен“, добави още Свиленски по темата, цитиран от пресцентъра на левицата.

„Позицията на БСП за Северна Македония е също толкова последователна, колкото тази за Украйна“, каза също така председателят на парламентарната група, като припомни декларацията на 44-ия парламент, в която ясно се казва при какви условия България трябва да даде зелена светлина.

„Тази декларация не е отменена, тя не е преразгледана, така че към този момент да се изпълнява договора, който е сключен. Когато бъдат изпълнени условията, ще бъдат предприети следващите действия“, заяви Георги Свиленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай