Вторник,

Съветник на Радев подозира постановка с ареста на Борисов

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
9378
Съветник на Радев подозира постановка с ареста на Борисов
A
A
A

"Българското общество е зажадняло за справедливост и се надявам органите, които са призвани, да си свършват работата така, че да не ставаме свидетели на такива постановки", заяви пред БНТ Димитър Стоянов - главен секретар на президента Румен Радев, по повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

Към задържането на политиците от ГЕРБ отношение имат изпълнителната власт и държавното обвинение, президентската институция е далеч от тези дейности, каза Стоянов и добави, че не са получавали сведения за акцията, нито преди, нито след провеждането й.

"Арестът не завърши с обвинение и вината беше прехвърлена върху прокуратурата. Тя от своя страна прехвърли вината върху изпълнителната власт в лицето на МВР. Затова казвам, че вероятно им някаква постановка, нещо, за което ние не знаем", каза президентският секретар.

Той коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас и предоставянето на помощ за Украйна. "Както виждате и самият премиер отказа да предостави комплексите C-300 за Украйна. Няма смисъл ние да предоставяме нашия комплекс при условие, че имаме стратегически комплекси, за които нямаме прикритие. Само преди дни безпилотен летателен апарат от Украйна прелетя през три натовски страни и падна в Загреб. C-300 е най-модерният комплекс, с който разполагаме, той гарантира националната ни сигурност", обясни Димитър Стоянов.

Той заяви, че последните два служебни кабинета са свършили добре задачите си. Главният секретар на президента отказа да коментира доколко успешно е назначението на Бойко Рашков, като обяви, че министрите трябва да бъдат оценени от обществото.

Квота на президента в изпълнителната власт няма, категоричен е Димитър Стоянов. Решението за назначение на Стефан Янев като министър на отбраната е било лично на Кирил Петков.

"Янев се справи чудесно като служебен министър-председател и това е оценката на президента Радев. Той познаваше проблемите, които съпътстват българската армия и Министерството на отбраната, и президентът очакваше той да тръгне с "летящ старт" и да започне да ги разрешава от първия ден", коментира Стоянов.

Веднага след освобождаването му е била отправена покана към Стефан Янев да се върне като съветник на президента, но той е отказал.

Назначенията на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри са им дали тласък да създадат нов политически проект, но президентът не стои зад тях, допълни съветникът на президента. "Ние не извършваме политически инженеринг, но подкрепяме всяка една промяна, която е за доброто на България", категоричен е Димитър Стоянов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички