Съветник на Радев каза иска ли президентът повече власт

Когато един държавен глава си е на мястото, той може да играе съществена роля

Съветник на Радев каза иска ли президентът повече власт | StandartNews.com

Няма никакъв проект, обсъждан в президентската институция, който да предвижда разширяване или промяна в правомощията на президента в Конституцията, съобщи в интервю за БНР Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към държавния глава Румен Радев.

"Президентът показа, че когато един държавен глава си е на мястото и уплътнява правомощията си, той може да играе съществена роля. Проектът за промени в Конституцията е в развитие. Преди да се стигне до обсъждане на конкретни текстове, трябва да има дискусия, за която в следващите месеци би имало добри условия", уточни Маринов.

Според него промените трябва да започнат от долу на горе във връзка с идеята за по-голямо и засилено участие на гражданите.  "Да се отдели внимание на местната власт и местното самоуправление... И партиите, представени в парламента, трябва да направят своя избор - между това, което иска мнозинството в обществото, и техните интереси или специфични възгледи. Ако искат, да подкрепят промените в Конституцията, ако искат - да не ги подкрепят. Но на следващите избори ще се види как са погледнали на това тяхно решение избирателите".

Маринов коментира и други теми.

"Има различни гледни точки за Русия, за НАТО, за САЩ. Но суверенитетът, националното достойнство, интересите на България са над всичко. Единодушието на институциите въпреки махленските реакции е добър знак, че разбираме нашето място, нашето свещено право да управляваме съдбата си... Ако напрежението ескалира до реална конфликтност, ще бъдем поставени в трудно положение, защото ще бъдем поставени между чука и наковалнята. Заплахите трябва да се приемат със сериозен анализ, с изготвяне на варианти за действие. Тук е важно единодействието, не е нужно състезанието кой по-силно ще се изкаже и кой по-силно ще се тупа в гърдите".

Според него една партия защитава най-сериозно позициите си, когато демонстрира принципност, спазване на уставни положения, увереност и когато не шикалкави. "Затова се учудвам на БСП за начина на решаване на един подобен проблем. Този начин на третиране на една съвсем нормална ситуация каквато е оставката е губещ по дефиниция".

Александър Маринов посочи, че доказването на един политически субект - сложен като коалиционния кабинет, минава през преодоляването на трудности: "Изпитанието е двойно по-силно и заради външнополитическата картина. Засега се справят прилично, въпросът е да се учат от грешките си и да вървят напред".

И подчерта, че президентът има добронамерено отношение към правителството и ще работи с него, докато следва програмните си начертания: "Никой не казал, че това правителство ще бъде завинаги. Това правителство може да не се справи и хората могат да изберат друго". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай