Страстната седмица - възкресение за кабинета или нова промяна

Битката за гуверньор повтаря история от времето на царя

Страстната седмица - възкресение за кабинета или нова промяна | StandartNews.com

* Битката за гуверньор повтаря история от времето на царя

* Трифонов няма да преглътне нов шамар, партиите ударно стягат редици

 

Изборът на седмия по ред управител на Българската народна банка в най-новата ни история се оказа не първият, но най-големият трус в коалицията, който помете добрите обноски, изтри лицемерието, срина доверието и вече заплашва да разтресе устоите на властта - далеч извън епицентъра "Каримански".        

 Макар един от най-важните постове в държавата да е вакантен вече 9 месеца, на финала в надпреварата остана само кандидатът, който ИТН номинира още през май миналата година - Любомир Каримански.

Едва ли председателят на бюджетната комисия е очаквал избора му да предизвика всеобщ възторг и одобрение. Но сигурно и в най-кошмарните си сънища не е предполагал, че най-големите крошета ще получи от партньорите си в коалицията. И че вместо да пише финансовите си прогнози, ще му се наложи да носи жалби в полицията за получени заплахи.

Въпреки че кандидатурата на опонента му Андрей Гюров беше оттеглена от коалицията, приятелският огън по Каримански не само не стихна, но и се разгоря мащабно сред медиите, след като в него бяха хвърлени 1 милион лева и куп упреци за банково престъпление, когато е бил изпълнителен директор на Инвестбанк. И независимо, че банката показа всички документи, от които стана ясно, че престъплението е извършено далеч преди Каримански да отиде в нея и даже има осъден за това, мантрата: човек, който има черно петно в биографията си, продължи да бъде повтаряна от най-голямата политическа партия в парламента и лично от двамата й съпредседатели, които ще бъдат избрани - премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. 

Фактът, че "Демократична България" поде с нескрито удоволствие рефрена, не е изненада за никого.

На челния сблъсък Христо Иванов - Слави Трифонов сме свидетели още от лятото на миналата година. По-голямата изненада дойде от БСП, които не само обявиха, че няма да подкрепят Каримански, но не виждат проблем в професионализма на сегашния гуверньор Димитър Радев и няма риск той да остане на поста си, докато коалицията измисли нов приемлив кандидат. Сигурно разчитат на късата обществена памет.

Само преди 7 години именно социалистите бяха най-силната контра при тогавашния избор на управителя Радев с аргумента, че е неприемлив.

Всъщност отказът на политиците да погледнат назад в историята и да извлекат поуки от глупостите по време на прехода, се оказва един от най-големите им проблеми.   

Защото изборът на гуверньор на централната банка не за първи път заплашва да срине коалициите по време на прехода. Само преди 19 години, по време на управлението на НДСВ,  ситуацията беше аналогична, но с обратен знак. Светослав Гаврийски, доказан професионалист, издигнат от тогавашните мандатоносителите на царя, бе отхвърлен от новите господари на властта - юридическото крило около Пламен Панайотов.

Всички знаем какво случи, след като издигнаха в последния момент и избраха с аплодисменти верния им депутат Иван Искров.

Слави обаче не е в състоянието на Костов, когато по онова време бе обиден на народа. А и Гаврийски винаги е бягал от партиите. Затова и ответният удар на ИТН, ако изборът на Каримански пропадне, лесно може да се отгатне.

Колкото и да се прави на смирен и търпелив, този път Трифонов няма да преглътне новия шамар.

И всички са наясно с това. Затова и партиите вече ударно стягат редици, ако очакванията за бракоразводното политическо дело се оправдаят.  

 "Продължаваме промяната" спешно учредява партията си, БСП реанимира хартиените бюлетини, ГЕРБ обяви курс към незабавни избори, ДПС подготвя мащабен социално-икономически пакет с мерки за бизнеса и хората.

Остава да разберем дали страстната седмица ще донесе възкресение на кабинета или чудото на нова промяна. Развръзката вече е на дневен ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай