Страшен скандал за "Лукойл". Къде са парите?

Депутати се скараха кой кого вози в колата си

Страшен скандал за "Лукойл". Къде са парите? | StandartNews.com

Министърът на икономиката Богдан Богданов и депутатите от комисиите по икономика и по енергетика заковаха "Лукойл" за неплатени към държавата пари. 

Министерството на икономиката и индустрията си чака сумите от "Лукойл" във фонд Сигурност на енергийната система, стана ясно по време на заседанието на икономическата и енергийната комисия, които изслушаха Богданов, директора на Агенция "Митници", изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и представители на "Лукойл" на тема: "Прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт".

Скоро ще можем да съберем вноската на "Лукойл" във Фонда "Сигурност на Електроенергийната Система" за месец декември в размер на 69 млн.лв. Ще обявим каква ще бъде вноската, която компанията трябва да внесе за месец януари, каза министърът на икономиката.
 

"Изчисленията на Министерство на икономиката и индустрията се съобразяват изцяло с изискванията на закона. Средната цена на сорт брент през декември 2023 г. е 76,631 долара за барел. Средната цена на сорт руски нефт с произход Русия е съобразена с цената, която е наложена в момента - 60 долара за барел", заяви той.

Богданов коментира, че Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт е трябвало да влезе в сила много по-бързо. “Щеше да е много и полезно и важно за българските потребители, ако можеше законът да влезе в сила в момента на неговото приемане”, посочи той и напомни, че по това време не е заемал министерски пост.

Оказва се, че компанията е внесла пари, но по-малко от очакваното. До 20-о число на месеца е датата на вноската, каза Диан Червенкондев от фонд Сигурност на енергийната система. Изпратили са писмо на "Лукойл" да внесе вноската в максимално кратък срок. Това обаче още не е станало, по думите му.

В края на януари са уведомени министъра на икономиката и НАП. "Лукойл" обжалва. На 9 февруари ВАС излиза с решение, което не удовлетворява исканията на компанията. Тече 14-дневен срок, в който "Лукойл" трябва да си внесе вноската. Ако това не стане, НАП се заема със събирането на вноската.

Министърът на икономиката обясни, че законови пречки спънали процеса, но от третия път той е отпушен. Усилията на "Лукойл" да работи с неруска суровина дават резултат, каза Богдан Богданов, но обемите били намалели. Министърът изтъкна, че не един или два пъти е поставян въпросът за плавния преход от руски към неруски петрол.

В дискусията се включи активно депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев, който нападна министъра заради това, че не е направил нотификацията в началото на мандата си. Делян Добрев и лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски бяха двигателите на решението за прекратяване на дерогацията.

Сега Делян Добрев отчете, че от началото на годината не сме внесли и един барел руски петрол, но нищо фатално не се е случило. За Делян Добрев обаче се оказа изключително важно да се уточни дали Александър Валичков от "Лукойл" се познава с Асен Василев и дали го е возил с автомобила си.

На което депутатите от ПП - ДБ се хвърлиха в защита на министъра си. Това да не е speed dating, попита Искрен Митев от ПП - ДБ. Делян Добрев заяви, че е изненадан защо от ПП - ДБ се палят от въпроса ми дали Величков познава Асен Василев. ПП - ДБ си късат ризите само и само да не задаваме въпроси на "Лукойл", изтъкна депутатът от ГЕРБ и обвини депутатите, че се опитват са провалят заседанието. 

Венко Сабрутев попита дали Александър Величков познава Делян Добрев и дали в централата на компанията са лепени партийни плакати и обвини гербера за некадърното законодателство. Делян Добрев се извини, че ще му развали кефа, както се изрази и му припомни, че е гласувал "За" некадърното законодателство. Климент Шопов от Възраждане поиска да се закрие заседанието, за да си продължат без гости вътрешносемейните скандали.

Септември 2013 не съм возил Асен Василев в личната си кола, включи се Александър Величков, след като си проверил календара. А кога, попита Рамадан Аталай.

Шефът на НАП Румен Спецов каза, че "Лукойл" няма неплатени задължения към хазната.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай