Страх от Русия. Какво ще стане ако изгоним Митрофанова?

Руската посланичка се държи нахално и това не се случва без благословията на Москва

Страх от Русия. Какво ще стане ако изгоним Митрофанова? | StandartNews.com

„Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се държи нарочно така. Това не може да се случва без благословията на Москва”, смята бившият външен министър и посланик в Турция Надежда Нейнски.

По думите й обявяването на посланик за персона нон грата не означава скъсване на дипломатическите отношения със страната, която емисарят представлява. Според Нейнски България трябва да има по-категорична оценка на политиката на Путин.

„Обявяването на посланик Митрофанова за персона нон грата е само част от нещата, които България трябва да направи в отговор на случващото се. Другото нещо, което трябва да направим, е да изпратим военна помощ на Украйна”, категорична е бившата външна министърка.

Според бившия началник на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров решението дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата би трябвало да се вземе след много сериозен политически анализ от управляващата коалиция.

"Отношенията с Русия са до толкова обтегнати, че едва ли обявяването ѝ за персона нон грата ще влоши положението. Това не означава скъсване на отношенията, а е понижаване на ранга на представителството на двете държави, защото и нашият посланик там не би могъл да се върне в Москва. Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране", каза Гяуров пред БНТ.

Това не са нейни самосиндикални действия, а са резултат от указания, дадени от Кремъл, смята той.

"Те се вписват в редица действия от Москва през последните няколко години. Като например отричането на българския произход на славянската азбука, обявяването на Св. св. Кирил и Методий за македонци, православната дъга. По въпроса с Митрофанова гледам като продължение на система от действия, които целят да обидят България и българския народ и да демонстрират губернаторско отношение", коментира Димо Гяуров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай