Стефан Янев се произнесе. Идват ли американски войници?

Днес е откриването на Годишната конференция на началника на отбраната

Стефан Янев се произнесе. Идват ли американски войници? | StandartNews.com

Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в българската батальонна бойна група. Това съобщи министърът на отбраната Стефан Янев на Годишната конференция на началника на отбраната.

 „Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен”, каза Янев. И допълни: „С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво.".

По думите му никой не ни налага решения, свързани с нашата сигурност.

„В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция. България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и Народното събрание", каза Янев.

Според него регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война.

„Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и националноотговорно, посочи Янев. Той припомни, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Министър Янев заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай