Сряда,

Стефан Янев обяви какви хора търси за партията си

От: Редакция -
3535
Стефан Янев обяви какви хора търси за партията си
A
A
A

Не е сериозно да искаш оставката на министър за една дума.

Това заяви бившият министър на отбраната Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Според него премиерът Кирил Петков не познава институционалната среда, защото той не може да го освободи еднолично -това прави парламентът.

"Не бих казал, че е имало конфликт с премиера, но има дълбоко неразбиране кой е националния интерес и как той да бъде защитен", каза Янев.

Планове за политически проект

Ще участвам в партия само с подходящите хора без вождизъм, каза още бившият военен министър.

„Въпросът с партията е много особен и започвам да усещам вече, че има внушение в медийното пространство. В българския дневен ред като че ли на мода е вождизма и всеки да каже „аз, аз, аз ще правя, аз ще…“, но моето скромно разбиране е, че партия се прави от хора, когато едни хора търсят политическо представителство, когато едни хора търсят единомислие в тяхната визия за развитие на държавата като начин за решаване на определени проблеми, те се събират и правят партия.

Ако аз успея да намеря такива хора да се включат в този процес, може би бих участвал в такава партия, но нека да не говорим с „аз“, а да говорим за „ние“, когато се стигне до този момент“, коментира Янев. 

Бившият военен министър отбеляза, че няма да откаже да бъде лидер на такъв проект, ако тези хора го изберат.

По думите му в политическия проект „тези хора преди всичко трябва да обичат България".

„Това, което съм казвал, преди всичко да бъдат българофили, защото напоследък една от разделителните линии в обществото е на базата на фили и фоби. Нека да не бъдем фили и фоби в някакъв глобален смисъл да мислим за себе си, за бъдещето на България, за запазването на държавността, за запазването на нашата ценностна система и за това да ни има като българи и като българска държавност, която е запазила своите традиция, самобитност, култура и всичко останало“, каза Янев. 

Според него вероятно има вече съществуващи партии, с които той споделя отчасти общи виждания, но те нямат нужната представителност.

Изборна активност

„Нека да помислим и за един друг момент, а ние като че ли свикнахме, че нашите избори се провеждат с една такава избирателна активност 30-40%. Тоест в момента нямат представителност една голяма част от хората, имам едно мълчаливо мнозинство, което не е представено в българския политически живот“, каза Янев.

"БСП имат право да се притесняват от много неща, но в случая аз не говоря, че съм тръгнал и сме направили екип, който ще прави някакви рейдърски атаки, да атакуват една партия или друга, за да вземем структурите им", каза Янев.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички