Станишев ремонтира бюрото, чакат конгрес за изборите

Станишев ремонтира бюрото, чакат конгрес за изборите | StandartNews.com

София. Инфарктен 8-часов пленум на „Позитано" 20 даде мандат на лидера на БСП Сергей Станишев да ремонтира ръководството на лявата партия. Социалист №1 запази поста си и получи мандат за преговори с ДПС и президента за датата на предстоящите парламентарни избори.

Според решенията на пленума Станишев може да направи промени и в състава на предизборния щаб на БСП.

По време на заседанието на националния съвет оставка хвърли само Корнелия Нинова като зам.-шеф на парламентарната група на Коалиция за България. Все още не е ясно дали столетницата ще има конгрес преди събора на Бузлуджа.

Депутатът Георги Кадиев също е подал оставка, но от кой пост не стана ясно. На излизане той лаконично коментира пред Стандарт Нюз: „Утре ще поясня".

"Смятам, че не само лидерът на БСП трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример. Аз казах – поемам своята и подавам оставка от поста, който заемам", коментира Нинова. 

По думите на колегата й Антон Кутев датата за конгреса ще стане известна, след като се изясни датата за изборите.

"Националният съвет на БСП даде мандат на партията да се премине към следващи избори в най-кратки срокове. Никой не е искал оставката на Станишев. Оставките са за ръководството. Единствената оставка е на Кадиев. Нинова също подава оставка като заместник-председател на парламентарната група", обясни Кутев. 

След края на заседанието на националния съвет от пресцентъра на БСП изпратиха и официално съобщение с решенията от него:

"След проведената дискусия НС на БСП реши следното:

1. Прие анализ за участието на БСП за изборите на ЕП

2. Прие прегледа за изпълнение на предизборните ангажименти на БСП и програмата на правителството за изминалата година.

3. Възлага на ИБ да представи на следващото заседание на НС оценка за участието на БСП в управлението и работата на правителството

4. Дава мандат на председателя на БСП Сергей Станишев за организиране на предстоящите предсрочни парламентарни избори с всички необходими промени и действия.

5. НС на БСП се обявява за предсрочни избори без отлагане. упълномощава ръководството да проведе консултации с политическите партии и президента."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай