Станишев: Не използвайте българите и румънците за разменна монета!

Станишев: Не използвайте българите и румънците за разменна монета! | StandartNews.com

Станишев и Корбин единодушни за правата на европейските граждани в Обединеното кралство

"Наблюдавам с тревога зачестилите след референдума във Великобритания случаи на насилие и престъпления спрямо чужденци, мотивирани от омраза и нетърпимост. Това е резултатът от яростната анти-имигрантска реторика, безотговорното поведение и неспирния поток от откровени лъжи и манипулации. Освен партията на Найджъл Фарадж, за която източноевропейците и особено българите и румънците традиционно са на прицел, изглежда че и управляващите консерватори поемат подобен курс. Недопустимо е правата и животът на европейските граждани да стават разменна монета в преговорите между ЕС и Великобритания."

Това сподели президентът на ПЕС Сергей Станишев на двустранна среща с лидера на британските лейбъристи Джеръми Корбин. Двамата са в Париж за срещата на лидерите на левите партии в Европа, посветена на последиците от британския референдум и бъдещето на ЕС.

Повод за коментара на Станишев е изказването на британския вътрешен министър Тереза Мей относно гражданите на европейски страни, живеещи във Великобритания. Тя заяви, че техният статут на пребиваване може да бъде предмет на преговори с ЕС. Подобна позиция изрази и друг член на Консервативната партия – външният министър Филип Хамънд.

"Тереза Мей даде заявка за лидерската позиция на Торите и премиерския пост, но направи грешна стъпка. Това е лошо начало, както за нейната кампания, така и за "бракоразводния" процес между ЕС и Обединеното кралство", коментира Станишев.

От своя страна Джеръми Корбин увери Станишев, че лейбъристите ще направят всичко възможно да защитят правата както на европейците във Великобритания, така и на британските граждани, живеещи в други страни от ЕС.

В сряда долната камара на британския парламент прие предложена от лейбъристите резолюция, която призовава правителството да направи всичко възможно да запази правото на живеещите на Острова граждани на други европейски страни да останат. Управляващата консервативна партия не участва в гласуването, а правителството засега не възнамерява да се съобрази с нея.

"Видяхме докъде водят политическите игри със залог бъдещето на хората. Ново подклаждане на страховете и несигурността ще доведе до повече отчуждение, а страната има нужда от обединение. Ако британците наистина искат да постигнат най-доброто както за техните граждани, живеещи в ЕС, така и за европейските граждани на Острова, трябва да гарантират правата на всички тях да останат. Първият жест в тази посока трябва да дойде от Великобритания.", заключи Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай