Станишев: Хората искат да се решават социалните и икономически проблеми

Станишев: Хората искат да се решават социалните и икономически проблеми | StandartNews.com

Виена. Сергей Станишев окачестви ситуацията в България като "тенджера под налягане", която е готова всеки момент да експлодира.

"България живя три години и половина под тоталитарно управление, което потискаше всяка опозиция", заяви лидерът на ПЕС и БСП в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе", предаде БГНЕС.

"През февруари се зароди протестното движение не само заради високите сметки за електричество, но и защото хората смятат, че държавата не прави нищо, за техните интереси. Това доведе до предсрочни избори през май. Нашето общество е изключително напрегнато и ако се засегне погрешния нерв, реакцията е много сила", заяви Станишев.

Във връзка с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, Станишев бе категоричен, че правителството си е научило урока.

Според него "сега е важно правителството да обърне внимание на реалните проблеми: цените на тока, намаляването на бедността, активизиране на икономиката – всичко това фигурира в програмата на министър-председателя Пламен Орешарски".

Във връзка с продължаващите протести Станишев отбелязва, че хората, излезли по улиците, имат различни искания.

"Правителството се вслушва в хората и техните искания. Но би било напълно безотговорно в момента да се проведат отново предсрочни избори", смята той. 

"Има разлика между София и провинциалните градове, където е тихо. Положението е различно от това през февруари. Хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономически проблеми. Това е, което ние трябва да направим", подчерта лидерът на БСП.

Станишев още веднъж подчертава, че коалиционното правителство няма нищо общо с Атака. "Единственото управление, което беше подкрепено от Атака, беше това на Бойко Борисов. Защо тогава никой не нададе глас, медиите, Европейските консерватори? Правителството на Орешарски е подкрепено от социалистите и либералното ДПС", уточни той.

На въпрос на "Ди Пресе" дали смята, че е възможно сътрудничество с ГЕРБ, Станишев отбелязва: "Те са добре дошли да участват в работата на парламента". Той припомни, че предстои обсъждане на финансовата рамка на страната за следващия седемгодишен програмен период в ЕС.

"Тук трябва да се определят национални приоритети. Ние сме демократична партия и бихме желали да чуем гласа на опозицията по тези въпроси. Но от първия ден стана така, че те не искат да приемат волята на народа", категоричен е Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай