Станишев: БСП ще подкрепя правителството

„Не, правителството няма да падне", каза червеният лидер

Станишев: БСП ще подкрепя правителството | StandartNews.com

София. „БСП ще подкрепя правителството, но и ще изисква да свърши тази работа, за която е избрано. Всякакъв срок, изкуствен, януари – май за предсрочни избори, е вреден. Защото такъв срок превръща всяко едно правителство в служебнo". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред бТВ. Той уточни, че животът на това правителство зависи както от самото него, така и от подкрепата на партии в и извън парламента.

Недостатъчната комуникативност и липса на ясна информация за това какво се върши от управляващите, е един от недостатъците на правителството, призна Станишев. Ако то решава проблемите на българските граждани, ще има не само подкрепата на БСП, но и на голяма част от обществото, категоричен бе той.

Прекалената търпимост на министрите към хора, които са некомпетентни и директно саботират правителството, е втората слабост на кабинета, обясни червеният лидер. Той даде пример с бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов и уточни, че той е скрил важна информация.

Правителството е под натиск, но протестите не са започнали в деня, в който бе избран председател на ДАНС, каза Станишев. „Разбира се, че г-н Пеевски е предложение на Движението за права и свободи", допълни той и увери, че грешката с назначението е поправена.

„Не, правителството няма да падне, имаше такъв риск", каза лидерът на БСП. Опозиционната роля на ГЕРБ не й отива, добави той и напомни тезата си, че има сценарий за дестабилизация на държавата.

„Все повече икономически и политически фактори се опитват да снишат протестите. Протестите няма да се снишат, е мнението на лидера на социалистите. Най-голямото постижение за 100-те дни на г-н Орешарски и неговото управление е, че никой не се страхува вече", каза Станишев по повод протестите и 100-те дни от управлението на кабинета.

„Важното е една котка да лови мишки". Така социалистът коментира кадровите промени във властта. През последните три годни и половина масово са назначавани хора от Бойко Борисов и Цветан Цветанов заради партийната им принадлежност, алармира той и напомни, че в момента „не се търси самоцелна политическа чистка". Станишев даде пример с хора с различна партийна принадлежност, които все още са на работа във властта.

„В тефтера на Филип Златанов има други инициали – Б.Б. и Ц.Ц. Ако трябва да се говори за изчистване на ГЕРБ от там трябва да се започне, защото г-жа Фидосова все още работи в централата на ГЕРБ", каза Станишев във връзка с тефтерчето на Филип Златанов.

Лидерът на БСП каза още, че има две политически амбиции –да успее правителството и ПЕС да спечели европейските избори. Той уточни, че за него постовете никога не са били водещи. И продължи, че лидерството му в БСП е много по-важно и за момента не би приел номинация за еврокомисар.

По повод намеренията на кабинета да възобновят проекта „Белене", Станишев коментира, че към HSBC е подадена невярна изначална информация. „Ще искаме от правителството ясен и безпристрастен икономически анализ за АЕЦ "Белене" ", добави той.

"Ето това e дебелоочието на Сергей Станишев!!! Да правиш референдум ЗА "Белене" и да харчиш пари за нов анализ СЕГА!!!". Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в туитър по повод изказването на Станишев за проекта „Белене".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай