Станишев с ключов коментар. Какво посъветва Петков

България трябва да настоява за отсрочка на предлаганото от ЕК ембарго върху руския петрол, заяви той

Станишев с ключов коментар. Какво посъветва Петков | StandartNews.com

"Путин отвори кутията на Пандора и това е неговата историческа отговорност. ... Всеки ден война създава кървава бразда и тя ще се помни поколения. Вече има и десетки хиляди загинали, което влошава шансовете за мир, но винаги трябва да се търсят шансове за политическо урегулиране".

Това каза пред БНР бившият премиер Сергей Станишев, евродепутат, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП.

"И двете страни в конфликта в Украйна се отказаха от търсене на политическо решение, което е неоправдано. ... Западът продължава да помпа украинската армия с оръжие, което е политика от 2014 г. насам, сега се засилва. Руската страна търси реванш и военен успех, за да седне на масата на преговорите. Много по-разумно би било, ако в края на миналата година бяха положени усилия за намиране на някакъв стратегически компромис", коментира той.

Станишев коментира санкциите на ЕС срещу Русия:

"Те трябва да бъдат много ясно премерени като икономическо въздействие. Те целят да накажат агресора в тази война, а не да се окаже, че те ще сринат европейските икономики. ... Транзитът на руски газ през Украйна не е спирал - бомбите си падат, газът си тече, вероятно украинската страна си получава таксите за транзит. Има много странни неща в тази война, които са наред с другите неща, които виждаме". 

България трябва да настоява за отсрочка на предлаганото от ЕК ембарго върху руския петрол, заяви Станишев и уточни, че подкрепя заявената за това позиция на правителството.

"По отношение на газа нещата са доста тревожни като действия на българското правителство", подчерта бившият премиер (2005-2009 г.).

Според него кабинетът "Петков" трябва да предложи "мощни социални мерки" в подкрепа на гражданите заради високите цени на стоки и горива:

"Единственото основание на БСП да бъде в тази коалиция е социалната защита, но това не е много отчетливо видимо като поведение на социалното министерство". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай