Станишев: Нинова се спасява чрез влизане в управлението

Няма реални социални предложения от страна на БСП в преговорите за коалиция

Станишев: Нинова се спасява чрез влизане в управлението | StandartNews.com

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев отправи критика към лидера на БСП Корнелия Нинова за начина по който тя, а заедно с нея и партията, участват в преговорите за съставяне на правителство в новото 470-о народно събрание.

"Продължаваме промяната" заложи на публични преговори, за да не бъде изнудвана. В същото време лидерите на ПП - Асен Василев и Кирил Петков - бяха снимани пред централата на БСП в късните часове, което им е донесло негативи, отбеляза Станишев в интервю за бТВ.

Станишев е притеснен от подхода на БСП към преговорите. "Според мен основната им задача е да спаси Корнелия Нинова и нейния екип, вкарвайки БСП в управлението. И на Конгреса през януари да се каже: „Какво искате, нали ви вкарах във властта“, посочи Станишев.

Той прогнозира, че влизането в управлението от ниска позиция, крие рискове: „Не виждам ясен политически и управленски мандат да е даден на управлението – само няколко параметъра, които са дадени като червени линии. Ръководството на БСП няма намерение да променя политическата линия и се състезава на националистическия терен“, отбеляза лидерът на европейските социалисти.

Станишев посочи, че няма реални социални предложения от страна на БСП в преговорите за коалиция.

По думите му българските граждани иска да видят правителство до Коледа. Според него търпението на хората е на предела и затова преговарящите за коалиция няма да злоупотребят с него.

„Няма универсална рецепта. Например, в Германия преговарящите от страна на социалдемократите – за близо 2 месеца нито веднъж не допуснаха изпускане на конфиденциална информация, а преговорите се водеха при закрити врати. Партиите информираха обществеността. В България подходът е различен - за публичност, което е логично след толкова години еднолично управление“, добави Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай