Четвъртък,

Стамен Янев отрича да е изхвърлен заради "златните паспорти"

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
128
Стамен Янев отрича да е изхвърлен заради "златните паспорти"
A
A
A

Освобождаването ми от поста в Българската агенция за инвестиции няма нищо общо с викането ми на разпит по сигнал на ДПС за издаване на „златни паспорти“, заяви в интервю за бТВ Стамен Янев. Преди дни той беше махнат от шефския пост в агенцията и преместен на работа като съветник в министерство.

„Агенцията за инвестиции нито издава визи, за да идват съответните чуждестранни граждани в България, нито за постоянно пребиваване, нито участва в съвета по гражданство, нито пък по някакъв начин издава, раздава или печата паспорти. В крайна сметка това е политическо решение“, каза Янев.

Той твърди, че агенцията е входната врата, с която започва процесът за издаването на такъв паспорт. „За да предприемеш действия, ти трябва да дойдеш в България естествено. И закупуваш финансов актив. След това този финансов актив се проверява от агенцията, но фокусът тук е свързан с това, че винаги има органи, които преглеждат, дават становище. Имат преценка по отношение на въпросите, свързани с това трябва ли да остане лицето, дали да получи постоянно пребиваване, дали да получи паспорт“, обясни Стамен Янев.

Той направи обзор и на 7-годишната си работа в Агенцията за инвестиции.

„Влязох в Българска агенция за инвестиции и бях там повече от 7 години с прекъсвания от около 1 година и смея да твърдя, че след 195 сертифицирани проекта на стойност 4 и половина милиарда лева приблизително 25 000 нови работни места, е нормално да направя стъпка встрани. Това е дълго обмисляно решение, така че по важното тук е все пак, че се опитваме да разделим въпросите, свързани с оперативния мениджмънт по отношение на инвестициите и стратегическите въпроси, в крайна сметка има възможност да се надгради над това, което е направено. За миналата година приблизително милиард и 200 милиона инвестиции има под формата на сертифицирани 30. Постигнахме 5000 нови работни места. Определени сме от списание „Юропиън“ като най-добър тим за Източна Европа“, похвали се Янев.

Смята, че ще има енергията да е съветник в екипа на министъра на иновациите Даниел Лорер.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички