Какво е правила БАИ за златните паспорти? Обяснява Стамен Янев

Към настоящия момент прокуратурата не се е обърнала към мен, каза шефът на Агенцията

Какво е правила БАИ за златните паспорти? Обяснява Стамен Янев | StandartNews.com

Как руснаци и китайци са получавали "златни" паспорти срещу инвестиции? Това коментира пред БТВ шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев.

Едно лице, когато тръгне да кандидатства за гражданство, трябва да мине през процедура за постоянно пребиваване. Дирекция "Миграция" преглежда голям обем документи, сред които и един от БАИ. Агенцията нито предоставя визи, нито следим средствата, каза Янев.

На въпрос какви проверки прави прокуратурата в Агенцията, Янев каза: Едната е какви правила спазваме, за да издаваме документите, а другото е да предоставим преписките през годините.

Такъв тип процедура за придобиване на гражданство има от 1999 г. Към настоящия момент БАИ не получава обратна връзка колко от предоставените документи са послужили за придобиване на гражданство.

В периода 2017-2021 има 98 случая за поискано гражданство. През годините има голям брой гражданство, което е придобито на други основания - в закона посочените възможности са около 20.

Придобиване на държавни ценни книжа и придобиване на дялово участие в търговските дружества на фонсовата борса са двете основания, които издава БАИ.

Ние получаваме документ за придобиване на финансовия актив. Според закона лицето има право да кандидатства за право на пребиваване, ако е придобило актив за над 1 млн. лева. 

През 2018 г. наблюдавахме засилен интерес към дружество което се търгува на БФБ. Поискахме разяснение от КФН. Оттам ни отговориха, че БАИ няма правомощия да получава такава информация. Ние правим проверки в публични регистри. Но и самото лице е задължено при промяна да уведоми БАИ. Следим на база предоставени документи дали инвестицията се изпълнява. 

Хората, които искат гражданство, са от арабския свят, от Китай, от Русия, от Америка също, каза Янев. 

Към настоящия момент прокуратурата не се е обърнала към мен, допълни още той. БАИ е отворена институция, може да заповяда всеки. Аз заставам зад всеки един от екипа на БАИ, който е от 27 човека.  Основната ни дейност е свъразна с това да промотираме България пред инвеститорите. През 2021 г. сме привлекли над 1,2 млрд. лева инвестиции, каза още Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай