Среща на харвардци: Петков посрещна Мицотакис /ОБНОВЕНА/

Очаква се двамата премиери, завършили престижния университет, да наблегнат на ускоряване строителството на българо-гръцката газова връзка

Среща на харвардци: Петков посрещна Мицотакис /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков ще проведе днес среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който ще е на първо посещение у нас по покана на българския си колега, съобщиха от Министерския съвет.

В Министерския съвет двамата правителствени ръководители ще проведат разговор на четири очи, последван от пленарно заседание на двете делегации.

Във фокуса на срещата между двамата министър-председатели ще бъда отличните двустранни отношения и възможностите за още по-активното им развитие. Ще бъдат обсъдени и регионални теми от общ интерес, както и актуални въпроси от европейския дневен ред.

Очаква се двамата премиери, завършили елитния американски университет "Харвард", да наблегнат на ускоряване строителството на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни трябва да получава азерски газ.

Присъединяването на Северна Македония към ЕС и наложеното от България вето също се очаква да е сред темите на разговорите.

В състава на българската делегация са заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на външните работи Теодора Генчовска и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова.  

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства. Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31.12.2020 г. са в размер на 2,57 млрд. евро. Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай