Социолози с плашеща прогноза за кабинета заради бюджета

Ще има надцакване и наддаване между партньорите в упарвляващата коалиция

Социолози с плашеща прогноза за кабинета заради бюджета | StandartNews.com

В следващите дни и седмици най-драматичното събитие, свързано с оцеляването на управляващата коалиция и на кабинета, ще е гласуването на бюджета за 2022 година. Това заяви пред Нова нюз социологът от агенция "Тренд" Димитър Ганев.

Интересното ще бъде динамиката между партиите в управляващата коалиция. Всяка една от тях ще иска този преходен бюджет да показва колко всяка партия е добра за избирателите си. Ще има надцакване и наддаване между партньорите, разказа Ганев.

Според него в момента няма да видим философия за управлението на страната, защото бюджетът ще е до юли. Определи го като опит за туширане на социалната криза.

"Най-голямото предизвикателство е социалната криза, тя е 40 към 10 в съотношение със здравната. Ако не се подкрепят най-слабите, ще се породи социално напрежение", посочи Ганев. И допълни, че социалното напрежение, трупано с години, понякога може да доведе до ескалация. "Управляващите започват от 40% одобрение, въпросът е накъде ще тръгнат. Те казаха, че ще правят реформи след анализ в първите 5 месеца, а всъщност би трябвало да се направят точно до 5-тия месец", сподели социологът.

Кольо Колев от "Медиана" пък смята, че дебатът ще е бурен и ще бъде използван за атака на управлението. "Оперативните структури ще натискат за приемане на техните желания. Ще има остър популизъм, може да има търкания в рамките на коалицията. БСП и ИТН може да имат различия с останалите. Все пак приоритет ще е запазването на коалицията", обясни той.

"Има два важни фактора - ковид кризата и инфлационно-енергийната криза, които са непредвидими. Социалната криза може да доведе до напрежение, което да торпилира цялото общество", коментира Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай