Социалният министър каза колко ще е ковид добавката от Нова година

С ковид добавките изкарахме много пенсионери от бедност, затова ще ги продължим

Социалният министър каза колко ще е ковид добавката от Нова година | StandartNews.com

След преизчисляването от 25 декември и увеличаване на минималната пенсия на 370 лева, хората няма да получават по-малко от 420 лева, обяви в интервю за телевизия България он ер министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„Това означава, че ковид добавката ще бъде минимум 50 лева, а аз имам уверението на финансовия министър, че ще бъде малко по-висока“, каза Гьоков.

Относно ковид добавките за пенсионерите Гьоков заяви още: „Те не са част от пенсията, а временна мярка във връзка с ковид кризата и хората трябва да ги получават, докато има ограничителни мерки. С тях изкарахме много пенсионери от бедност, затова ще ги продължим, докато има извънредно положение.

Министърът обясни, че при преговорите от БСП са настоявали за по-различно и паралелно преизчисление на пенсиите от това, което ще се направи от 25 декември.

„Нашето предложение беше преизчисляването на пенсиите да е със среден осигурителен доход за 2018 г. Като решение записахме анализ на пенсионната система и след него вземане на решение как да се сближат по-старо отпуснатите пенсии с новите“, заяви той като беше категоричен, че решение за пенсиите трябва да има.

„От 25 декември ще се случи едно преизчисление, но на друга основа. То ще бъде преизчисление със замяна във формулата за изчисляване на пенсията на всеки един пенсионер като тежестта на всяка осигурителна година се умножи с 1.35, вместо с 1.2“, каза още министърът на труда и социалната политика.

Друг проблем в пенсионната система според министъра е максималният осигурителен доход.  „Пенсията е обезщетението, което трябва да бъде заместващ доход. В цял свят пенсията замества доходите около 70%, в България е около 35-40%. Няма как да нараства минималната работна заплата, да нараства средната работна заплата, а максималният осигурителен доход да не мърда. Говорили сме с партньорите той да бъде пряко свързан с нарастването на средната работна заплата“, коментира Гьоков.

Той подчерта, че е абсолютно възможна мярката за безплатни детски градини и ясли, още повече че няма да струва много и коалиционните партньори са се договорили за това, а на местата, където децата остават без място в детските заведения, трябва да се помисли за компенсация на родителите: „Спряхме се на ваучерна система, които могат да ползват за частна детска градина например. Паралелно се договорихме в образователната част на споразумението, че не само ще се търсят, но и ще се строят нови детски градини“, обясни той като уточни, че мярката за безплатни детски градини и ясли може да влезе в сила още от 1 януари.

Във връзка с втората година от майчинството Гьоков обясни: „Преди последното увеличение беше 380 лева, а сега обезщетяването трябва да осигурява доходи, съизмерими с това, върху което са се осигурявали. В момента е равна на минималната работна заплата  - 650 лева. Нашият стремеж е всяка година втората година от майчинството да бъде равно или от порядъка на минималната работна заплата“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай