Неделя,

София срещу Скопие - колко силно ни натискат Макрон и Шолц?

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
3109
София срещу Скопие - колко силно ни натискат Макрон и Шолц?
A
A
A

„В дипломацията и политиката всичко е възможно. Това, което се вижда, включително в посещението на Олаф Шолц, а и преди това от ангажимента, който искаше да поеме Еманюел Макрон, е че Европейският съюз се опитва да посредничи в намирането на съгласие между България и Република Северна Македония. Тоест ЕС прави това, което винаги съм казвала, че трябва да настояваме да направи", заяви пред НоваНюз бившият външен министър Надежда Нейнски в отговор на въпрос очаква ли да има пробив в преговорите за членство в ЕС на Северна Македония до края на френското председателство на Евросъюза, което изтича този месец.

"В крайна сметка това е спор между страна членка на ЕС и държава кандидат за член, между които има двустранен договор. ЕС трябва да се превърне в гарант за неговото изпълнение и включването за клаузата с българите в македонската конституция. Посещението на Шолц и коментарите на френския президент показват, че ЕС вече мисли в тази насока", обясни Нейнски.

По думите й канцлерът Шолц е твърд привърженик на бързото приемане на Западните Балкани в ЕС. „Той среща подкрепата и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Гърция е част от неговата обиколка. Мицотакис съвсем скоро каза, че инвазията на Русия в Украйна промени изключително много рисковете за сигурността на Европа. В този смисъл ЕС е твърдо решен да ускори процеса на интеграция на Западните Балкани. И посещението на Шолц в региона носи именно това послание”. И добави: „От дестабилизация на Балканите има най-голям интерес Русия в този момент. ЕС иска да си върне водещата роля на Балканите и конкретно в Югоизточна Европа”.

Според нея сега е моментът, в който всеки трябва да определи позицията си спрямо Русия. „В това число и Сърбия, в това число и България. Много е важно ние да вземем конкретни, ясни и дефинирани позиции по въпроси, които засягат стабилността на региона, от който българската сигурност е част и зависи и стабилността на Европа”.

Тя коментира и решението да се забрани въздушното ни пространство за преминаване на самолета на първия дипломат на Русия Сергей Лавров, който трябваше да пристигне на посещение в Сърбия. „Не само, че щях да взема същото решение, но аз и взех подобно решение по време на войната в Косово. Тогава имаше искане от руската страна руски военни самолети да прелетят над България и да кацнат на летището в Прищина. Българското правителство взе категорично решение и забрани това, с което даде шанс на мира на Западните Балкани”, подчерта тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички