Собственикът на хъба се намеси. Колко газ е продаден на Румъния?

В петък са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, 37 400 от тях от "Булгаргаз"

Собственикът на хъба се намеси. Колко газ е продаден на Румъния? | StandartNews.com

В петък през газов хъб "Балкан" са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от "Булгаргаз", съобщи пред БНТ изпълнителният директор на "Булгартансгаз", който е собственик на хъб "Балкан" - Владимир Малинов. Той коментира противоречията по сделките за търговия с газ с Румъния. Във въпросния ден "Булгаргаз" е сключил 18 сделки, допълни Малинов.

Според действащия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е длъжен да поддържа балансовото си портфолио близко до нулата - тоест, не трябва да има големи излишъци синьо гориво, нито голям недостиг.

Той заяви, че технологично е възможно дадена сделка да се случи и за под 3 секунди, а дали има данни за извършени нередности трябва да установят компетентните органи. "Става въпрос за софтуерен продукт, който дава възможност на купувачи и продавачи да срещнат офертите си абсолютно анонимно. Всяка страна може да пусне оферта "купува" или "продава" и всяка може да е активна или пасивна", обясни Малинов.

Директорът на "Булгартрансгаз" допълни, че няма как да се продаде количество само азерски или само руски газ, тъй като цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в т.нар. газов микс.

Към момента потреблението на газ в България достига 3,5 млрд. кубически метра, което е абсолютен исторически пик за последните десетина години, допълни той.

Дружеството участва в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да е готов до началото на 2024. За него "Булгаргаз" е резервирал капацитет за 500 млн. куб. метра за над 10 години. Очакват се доставки на втечнен газ от САЩ, Катар, Египет и др.

Разработват се и водородни трасета като едно от тях минава през Маришкия басейн. Освен пренос на водород, те ще допускат и смесен пренос на газ и водород. Планира се да влязат в експлоатация през 2026.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай