Петък,

Служебното правителство се събра извънредно, какво реши за парите

От: Редакция -
Служебното правителство се събра извънредно, какво реши за парите
A
A
A

Министерският съвет проведе днес извънредно заседание, на което със свое протоколно решение прие доклада на министъра на финансите относно напредъка по съставянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

.Докладът касае актуалното състояние на подготовката на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., като мотиви към него. В доклада е посочена и необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него, предвид връчения на 11 декември 2021 г. от президента на Република България мандат за сформиране на редовно правителство на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно събрание, който беше веднага реализиран, и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на извънредно заседание на 13 декември 2021 г. и предложената нова структура на Министерския съвет от мандатоносителя.

Със свое решение правителството предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 г., посочват от МС.Нашата страна е със статут на страна-учредителка в МИБ. В момента България е третият по големина акционер, с дял от 10,04 на сто във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42 203 226.32 евро.Участието на България в Програмата за капитализацията ще допринесе за по-голяма гъвкавост в оперативната дейност на Банката и за разкриването на повече възможности за финансиране на мащабни проекти с по-голямо въздействие върху региона. Пряката финансова подкрепа от страна на държавите-акционери на МИБ ще доведе до покачване на кредитните рейтинги и ще допринесе и до увеличаване на доверието към Банката от рейтинговите агенции и инвеститорите. Също така, ще бъде осигурен растеж на активите и кредитния портфейл на МИБ.

Правителството е одобрило допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г., за да се компенсират намалените приходи от данък върху таксиметровия превоз на пътници.Решението на правителството е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лева.С настоящия акт се одобряват допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 150 437 лв. за компенсация на намалението в приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, на база попълнената информация от общините в публичния единен таксиметров регистър за периода 1 април 2021 г. до 30 ноември 2021 г.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички