Служебен министър отива посланик в САЩ

На поста във Вашингтон той ще замени досегашния посланик Тихомир Стойчев

Служебен министър отива посланик в САЩ | StandartNews.com

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов отива като посланик в САЩ. Това става ясно от решение на кабинета, взето на последното заседание през седмицата, пише "Монитор".

Така на поста във Вашингтон той ще замени досегашния посланик Тихомир Стойчев, чийто 4-годишен мандат приключва. Това е и основният мотив за смяната.

В мотивите обаче е записано, че въпреки постигнатите безспорни положителни резултати, двустранните ни отношения със САЩ в редица приоритетни области продължават да крият значителен неоползотворен потенциал. "Разчитаме на по-нататъшната подкрепа на Вашингтон за модернизация на българските въоръжени сили, привличане на нови преки инвестиции в ключови сектори на националната икономика, повишаване на свързаността в региона и развитие на енергийната инфраструктура на страната ни", пише в решението на кабинета.

Като ключови въпроси, които са от първостепенно значение, са определени присъединяването ни към Програмата за безвизови пътувания на САЩ, подписването на двустранно споразумение за социална сигурност и получаването на подкрепа за започване на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В тази връзка се отбелязва, че кадровото обезпечаване на посолството в САЩ придобива изключителна важност и представлява основополагаща предпоставка за по-нататъшното възходящо развитие на стратегическото партньорство между София и Вашингтон. Напомня се, че редовният четиригодишен мандат на посланик Тихомир Стойчев е изтекъл през юни 2020 г., е необходимо да бъде определен негов наследник.

В тази връзка се предлага да издаде указ за назначаването на Панайотов. Преди да стане служебен военен министър Георги Панайотов бе постоянен представител на България в ООН в Ню Йорк, а съпругата му - служител в посолството във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай