Сряда,

Служебен министър отива посланик в САЩ

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
Служебен министър отива посланик в САЩ
A
A
A

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов отива като посланик в САЩ. Това става ясно от решение на кабинета, взето на последното заседание през седмицата, пише "Монитор".

Така на поста във Вашингтон той ще замени досегашния посланик Тихомир Стойчев, чийто 4-годишен мандат приключва. Това е и основният мотив за смяната.

В мотивите обаче е записано, че въпреки постигнатите безспорни положителни резултати, двустранните ни отношения със САЩ в редица приоритетни области продължават да крият значителен неоползотворен потенциал. "Разчитаме на по-нататъшната подкрепа на Вашингтон за модернизация на българските въоръжени сили, привличане на нови преки инвестиции в ключови сектори на националната икономика, повишаване на свързаността в региона и развитие на енергийната инфраструктура на страната ни", пише в решението на кабинета.

Като ключови въпроси, които са от първостепенно значение, са определени присъединяването ни към Програмата за безвизови пътувания на САЩ, подписването на двустранно споразумение за социална сигурност и получаването на подкрепа за започване на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В тази връзка се отбелязва, че кадровото обезпечаване на посолството в САЩ придобива изключителна важност и представлява основополагаща предпоставка за по-нататъшното възходящо развитие на стратегическото партньорство между София и Вашингтон. Напомня се, че редовният четиригодишен мандат на посланик Тихомир Стойчев е изтекъл през юни 2020 г., е необходимо да бъде определен негов наследник.

В тази връзка се предлага да издаде указ за назначаването на Панайотов. Преди да стане служебен военен министър Георги Панайотов бе постоянен представител на България в ООН в Ню Йорк, а съпругата му - служител в посолството във Вашингтон.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички