Следовател зове Кирил Петков да каже кои 20 души са корумпирани

Не само 20 души са били обвиняеми през последните 30 години, казва Ясен Тодоров

Следовател зове Кирил Петков да каже кои 20 души са корумпирани | StandartNews.com

Ако премиерът Кирил Петков разполага със списък с хора, свързани с корупцията, е редно да го предостави на органите на реда, включително и доказателствата за тяхната дейност. Всичко друго е политическо говорене. Това заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Националната следствена служба Ясен Тодоров по повод думите на Петков, че 20 души са в основата на корупцията у нас.

"Близо 30 години съм в системата на правораздаването и съм се сблъсквал с много престъпни групи и хора, които са си понесли заслуженото за деянията и изтърпяват наказания или са изтърпели. Ако Петков разполага със списък на такива 20 души, е редно да ги предостави на органите, включително и доказателствата за тяхната дейност. Не само 20 души са били обвиняеми през тези 30 години", каза Тодоров.

По отношение на КПКОНПИ заяви, че не е професионално един следовател да прави изводи и анализи, когато не разполага с факти.

Според него има политически привкус в целия този казус. Цели се компрометирането на председателя на КПКОНПИ, което да доведе до отклик в обществото и по-лесно този орган да бъде разформирован в сегашния му вид и да придобие друга структура. Но това може да има неприятни последици за делата за конфискация на незаконно придобитото имущество. Може би след 10 години ще стане ясно каква е целта на атаката по този орган, каза Тодоров.

За готвените съдебни реформи Ясен Тодоров е категоричен, че когато се прави реформа в съдебната система, трябва да се направи анализ на цялостното правораздаване. Вероятно има проблеми, но трябва да се пипа цялостно и да не се работи на парче, каза зам.-председателят на НСлС.

Призова депутатите при гласуването на промените да направят информиран избор, да знаят за какво става въпрос и какви последствия ще има това гласуване. "Част от тях изобщо не разбират, други не ги интересува. Има една група, която неистово се стреми тази тема да се поддържа в обществото и чрез медиите и да се направят т.нар. реформи, които са на практика промени на парче и гонят определени политически и икономически интереси", каза Тодоров.

Той заяви, че тези партии, които "проглушаваха ушите на хората за съдебна реформа" е трябвало през тези години да имат ясна представа какво искат да се случи.

Ние искаме реформа, знаем къде са проблемите в наказателното правосъдие, но когато тръгне да се прави искане, в тази промяна да участва цялата магистратска общност, всички НПО-та, които имат за предмет тази дейност, и след обществен дебат да бъдат извършени тези промени, каза Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай