Следовател с тежки думи към Кирил Петков за прокуратурата

Премиерът си позволи да заяви в Брюксел, че на всички е ясно, че прокуратурата не работи

Следовател с тежки думи към Кирил Петков за прокуратурата | StandartNews.com

„Премиерът си позволи да заяви в Брюксел, че на всички е ясно, че прокуратурата не работи. За съжаление министър-председателят на страната ни няма абсолютно никакво понятие какво работят прокуратурата и следствието”, заяви в интервю за НоваНюз заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Според Тодоров проблемът на прокуратурата е, че прокурорите, следователите и разследващите полицаи тихо, кротко и съвестно си вършат работата и никой не я вижда.

По думите му борбата с корупцията по високите етажи на властта е проблем в целия свят.

„Не съм съгласен, че няма никакъв резултат у нас. Има конкретни наказателни производства, които са завършили с успешен край. Ако говорим защо в спецпрокуратурата няма толкова много влезли в сила осъдителни присъди трябва да отчетем, че спецпрокуратурата и спецсъдът са сравнително млади, а за да се стигне до окончателна присъда има триинстанционно производство, което завършва с окончателен акт на ВКС”, обясни той.

Тодоров коментира и списъка с имена, който премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата. „Никой не разбра дали това беше папка или торбичка с изрезки. Никой не разбра какво точно Петков е занесъл”, каза той.

„Когато някой гражданин, независимо дали той е министър-председател и дали заема или не висша държавна длъжност съобщи, че знае за извършени престъпления и техните извършители, то той е длъжен да предаде тази информация на съответните органи. Ако не го направи, те са длъжни да го потърсят и да изискат тази информация”, каза още следователят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай