След резила на 3 март: Примирие или Боят настана 

Генералски пост и снежни топки запалиха партийни войни и завъртяха рулетката за властта

След резила на 3 март:  Примирие или Боят настана  | StandartNews.com

Тази година Страстната седмица дойде в България месец по-рано и започна още от Месни Заговезни.

Два генералски поста сложиха точката на политическото смирение от развихрилата се война в Украйна и завъртяха с нова сила рулетката на властта.

Думите на Стефан Янев - "България над всичко" и "Г-н премиер, аз не съм твой министър, а на Република България" го превърнаха за едно денонощие от министър на отбраната в новата пътеводна звезда за всички русофили. Неговата оставка пък сериозно размести партийните батальони по политическата фронтова линия. 

В битката за овакантения пост неочаквани съюзници се оказаха довчерашните врагове ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Сутрешно кафе в "Банкя" изстреля на пистата за министерски пост ястреба на Росен Плевнелиев - професор Тодор Тагарев. Ответният артилерийски удари не закъсня. Корнелия Нинова хвърли коктейл "Молотов+ по Министерски съвет, отказвайки да приеме кандидатурата на професора. Изненадващо подкрепление тя получи от фланга "Дондуков"2. 

Червеното примирие бе сключено на среднощни "позитански" преговори, а новият фаворит се оказа натовецът Драгомир Заков. 

Докато управляващата коалиция ликуваше, че е туширала напрежението, взривооопасна бомба пусна срещу властта в пленарна зала ДПС. В името на мира и сигурността по време на война оставка на правителството няма да искаме, но то е вредно за държавата, попари ентусиазма на младите управници, каза Мустафа Карадайъ. И подчерта, че кабинетът не прави нищо, за да помогне на хората в това трудно време.

Доказателствата започнаха да изскачат едно след друго. Цената на газа сбъдна прогнозата на Медведев за 2000 евро, бензинът надмина очакванията за 3 лева, а след като руският външен министър Сергей Лавров заговори за Трета световна, българите изкупиха йода от аптеките и започнаха да оглеждат бомбоубежища.

След поредната граната, хвърлена от главният прокурор Иван Гешев по руското посолство със заковаването на нов генерал- шпионин, всички зачакаха посланик Митрофанова да се появи във външно министерство. Но нейно превъзходителство предпочете тактическа изненада. Изкачи Шипка, за да положи венец ден преди всички българи.

Историческият връх се превърна в арена на политически боеве още преди 144-тата годишнина от заветните боеве.

За да няма кървави сражения, президентът дипломатично отстъпи завоюваната през годините патриотична крепост - Шипка, от която громеше кабинетите на Борисов и вярната му Цвета Караянчева. И демонстрира национално единство пред паметника на Незнайния воин в София, където заедно с кмета Фандъкова положиха цветя.

Овакантената територия веднага бе заета от премиера Кирил Петков, който накара шефа на парламента Никола Минчев да промени програмата си, за да изкачат заедно стъпалата на паметника.

Всички очакваха, че противопоставянето на върха ще се разрази с пълна сила между Петков и Янев. Още повече, че за първи път "Възраждане" не бяха обявили, че мобилизират структурите за протести. Костадин Костадинов даже заяви, че отива само като гражданин. 

На 3 март обаче сраженията бяха различни.Усмивката на Петков замръзна, когато разбра, че не може да извади дори речта си от папката. Защото по него полетяха обиди и снежни топки. Оказа се, че НСО го е предупреждавало за провокации, но премиерът е разчитал с харизмата си да вземе надмощие.

Наложи се обаче там, под върха, да разбере по нелицеприятен начин, че по време на война думите са по-силни от картечниците.

Докато множеството му вееше под носа руски знамена и му викаше "Предател", няма как да не се е сетил за репликата си към Путин за Русия -"бензиностанция с ракети". Още повече, че заради нея стоя буден цяла нощ преди празника в опит да овладее паниката с петрола. Тя пък върна спомените за километровите опашки по бензиностанциите от гладната зима на Димитър Попов.  

Така или иначе, от върха премиерът слезе ранен, повтаряйки, че не е скаран с президента, а българите ще ги видят заедно на тържествената заря. А "Възраждане" започна наново да катери политическите стъпала и вместо да прибере знамената, обяви, че оставка на властта ще иска не само на Шипка, а на всеки километър. 

Битката за патриотичния вот тепърва предстои, защото в него се е прицелил и Стефан Янев, чиято партия се очаква да бъде обявена на 19 март, а слуховете са, че името й ще е "България над всичко".

В репликата на Радев, че е очаквал повече от военния министър, едни видяха тактическо разделение, а други обявиха, че похвалите му към Кирил Петков са доказателство, че още известно време ще делят една армия.

В неделя започва Великденският пост. Време за смирение и въздържание, включително от битки. Пред партийните генерали има два варианта: Или Примирие, с което да осигурят сигурност и стабилност във времето, когато истинската война е на неколкостотин километра нас, а заплахата от икономическа и хуманитарна катастрофа чука на вратата ни.Или Боят настана - финално сражение, което ще приключи на Разпети петък.

И ще сбъдне слуховете за нови избори, които вече обикалят из цялата държава.      

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай