Събота,

След гафа в Киев, Петков ще чества Априлското въстание в Копривщица

От: Рачо Рачев -
2159
След гафа в Киев, Петков ще чества Априлското въстание в Копривщица
A
A
A

Премиерът Кирил Петков ще участва от 11.00 ч на 1 май в честванията в Копривщица по случай 146-годишнината от Априлското въстание, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Петков ще положи цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще присъства на официалното откриване на честванията на Априлската епопея и ще наблюдава спектакъла „Първа пушка“, възпроизвеждащ епизоди от въстанието.

Министър-председателят беше широко критикуван, защото по-рано тази седмица, при посещението си в Украйна, сравни войната там и споровете по нея с Априлското въстание на българите.

"Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание, и беше казал - ами най-добре е това въстание по-бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? Как я приемаме, за да има по-бързо мир", каза Петков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова от най-високо равнище се закани на Петков. "Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка", каза Йотова.

"Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели! Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са „някакви хора“, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание", посочи вицепрезидентката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички