Петък,

Слави хвърли ръкавица на премиера

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
6503
Слави хвърли ръкавица на премиера
A
A
A

Парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) официално ще номинира днес Любомир Каримански за управител на Българската народна банка (БНБ), съобщи Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. С този си ход Трифонов отправи директно предизвикателство към премиера Кирил Петков, чиято формация "Продължаваме промяната" (ИТН) подкрепи своя депутат и председател на парламентарната група Андрей Гюров за поста на гуверньор на централната банка.

"Това е кандидатът на “Има такъв народ” за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна", посочва Трифонов. Той представя всички качества и пълната биография на Любомир Каримански и споделя колко добре го познава и вярва в него.

Междувременно, в Народното събрание Андрей Гюров потвърди скромно, че е една от кандидатурите, които се обсъждат и допълни, че решението ще бъде официално обявено до 18 часа днес. Той заяви, че няма напрежение в коалицията и заяви, че до вечерта ще е ясно дали управляващите ще излязат с един или няколко кандидати за гуверньор на БНБ.

За разлика от Каримански, Гюров има далеч по-скромен опит, дари само ако се погледне участието му в бизнеса. Иначе от 2005 г. развива академична кариера във Виена и в Американския университет в България. Паралелно се занимава с консултации, включително за банки и финансови институции.

Сблъсъкът между ПП и ИТН вече започна, а въпросът е дали хората на Слави ще получат подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", което е много възможно, и дали ще има много сериозен трус, заплашващ оцеляването на управляващата коалиция.

Спорът се заформи още миналата сряда при гласуването иначе формалното предложение за обсъждане на правилата за избор на шеф на БНБ. ПП се опита да блокира гласуването на правилата, като използва липсата на кворум в залата - известен и често прилаган приом в съвременната ни парламентарна история. Това беше и причината ИТН да порицае ПП, че бави процедурата, за да се опита да наложи свой кандидат.

Правилата бяха приети, но шефът на депутатите на ПП Андрей Гюров смени стратегията и поиска по-дълъг срок за представяне на кандидатурите - 14 или 20 дни вместо стандартните 7. Гюров твърдеше, че изборът трябва да се прави отговорно и да не се прибързва. Обвърза гласуването за шеф на БНБ с войната в Украйна, за което получи сериозен упрек от ДПС и ГЕРБ-СДС, естествено и от ИТН. Накрая предложението на партията на Слави за процедурни правила за избор на гуверньор на БНБ мина със 120 гласа "за", които дойдоха от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане".

След развитието на нещата вчера и днес, също много важно сега е как ще реагират другите партньори в управляващата коалиция. БСП, според източници вътре в партията, е тотално против кандидата на ПП Андрей Гюров. Очаква се да поискат, ако вече не са го сторили, среща на лидерския съвет на коалицията, за да търсят друг, компромисен за всички вариант. Има и гласове в БСП да се даде втори мандат на сегашния управител Димитър Радев, чиито срок начело на БНБ изтече още миналата година.

Въобще не е ясно как ще реагират и от „Демократична България“, които досега не са показали по никакъв начин, че имат интерес да издигат своя кандидатура или да подкрепят някоя от спекулираните, а вече и обявени, номинации на ИТН и ПП.

ПП пък получиха отрицателно мнение от партньорите за други, по-екзотични кандидатури, които имаха – едната идваща от далечен Сингапур, другата за първа жена начело на централната банка, а третата - съвсем неподходяща - на човек, свързан със санкционирана заради войната в Украйна руска банка.

Слави Трифонов далновидно парира опитите да се атакува по завоалиран начин кандидатурата на Любомир Каримански. Сигурен съм, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ, отбеляза Трифонов в поста си във Фейсбук.

"Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим", подчерта лидерът на ИТН.

Според него сега всичко е в ръцете на парламента, "защото сме парламентарна република и защото е негова работа. Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ или не иска".

Ето и пълния текст на публикацията на Слави Трифонов:

Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка.

Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се “вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.” Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура.

Любомир Каримански има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство - катедра “Финанси”, и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и независим член на Борда за управление на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган, базиран в Париж, Франция. Неслучайно една от препоръките, които днес Любомир Каримански получава, пристига лично от настоящия президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той определя господин Каримански като “първокласен банкер”.

Повече от 15 години Любомир Каримански е бил и хоноруван преподавател в УНСС, катедра “Финанси”, откъдето днес също получава препоръки. Бил е лектор и в Международния банков институт.

По време на кариерното си развитие господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от БНБ и са му издавани официални сертификати от БНБ за заеманите от него длъжности. За професионалните успехи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в официалните документи по кандидатурата, които ще бъдат публично достъпни.

Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови експерти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развитие, отнасящи се до концентрация на кредитни експозиции в особено големи размери в едни и същи фирми. Той изрази ясна позиция, че съществуват знаци за свързаност между действията на ръководството на банката и Министерство на финансите (в периода 2013 – 2020 г.), от които може да се направят сериозни предположения за корупционни схеми. През 2020 г. и 2021 г. той обърна внимание на проблемите, пред които са изправени български банки и по-специално - капиталовия недостиг. Аргументирано критикува позицията на правителството през 2020 г. (в частност на ББР) да закупи на 2,5 пъти по-скъпа цена акции на една от банките в България, с което да й се помогне за капиталовата дупка. Много пъти е обръщал внимание и е разяснявал как част от българските банки имат проблем с невъзможността да заделят провизии за поетите рискове, поради ниската си доходност.

Любомир Каримански е народен представител от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по “Бюджет и финанси”, както в 46-ото, така и в настоящото 47-о Народно събрание. Като такъв той изнесе основната тежест в парламента от актуализацията на Бюджет 2021 г. и от приемането на Бюджет 2022 г.

Това е кандидатът на “Има такъв народ” за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна.

Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ.

Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим.

Сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа. Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ или не иска.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички