Скочиха на Тотев за държавен преврат

Съпартийците му видяха начало на предизборна кампания

Скочиха на Тотев за държавен преврат | StandartNews.com

Пловдив. Серията записи с компрометиращи изказвания на пловдивския кмет Иван Тотев го поставиха под кръгова отбрана. Една след друга политическите сили започнаха да искат оставката му. Засега единствено депутатите от ГЕРБ бранят градоначалника. Докъде ще доведат скандалните записи с гласа на Тотев ще стане ясно до месец, когато е срокът за произнасяне на прокуратурата. Обвинителите се самосезираха и образуваха две проверки - за длъжностно престъпление и за незаконно записване.

Макар че са с лошо качество, в записите ясно се чува гласът на кмета Иван Тотев, който е и лидер на ГЕРБ под тепетата. В първото аудио градоначалникът обяснява пред съпартийците си, че Общинският съвет в града взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения, които да се връщат от областния управител Венцислав Каймаканов. Става ясно, че по този начин негативните настроения ще са насочени към губернатора. Първи скочиха войводите от НИЕ и водачът им в Пловдив Славчо Атанасов, който е бивш кмет. Атанасов заяви, че иска оставката на Тотев, защото с думите си обижда съветниците и цялото управление на града. Кметът пък заяви, че няма да подава оставка и записът е манипулиран като съдържание, тъй като е съставен от извадени от контекста на разговора изречения. Веднага на следващия ден обаче в града гръмна и втора част на диалога, който се води по време на събрание на ГЕРБ в район "Западен".

От новото аудио става ясно, че Тотев урежда работа на съпартийците си, ползвайки се със служебното си положение. След втория запис скандалът стигна и до парламента, където депутатите влязоха в лют политически спор. Народните избраници от Коалиция за България заявиха, че ГЕРБ в Пловдив готви държавен преврат. Курс към предсрочни местни избори обявиха от Реформаторския блок в Пловдив. "Това е вулгарно и цинично отношение. На Тотев не му е за първи път. Имаме вече документалния запис за купуването на гласове в район "Източен", заяви Пепа Девиджиева, председател на пловдивската структура на ДСБ.

В защита на Тотев неговата съпартийка и депутатка Менда Стоянова констатира, че явно предизборната битка е започнала и то от Пловдив, защото тук партията има млад и успешен кмет. Самият Тотев в интервю пред Нова телевизия не отрече, че гласът от записите е негов. Заяви обаче, че изреченията са извадени от контекста и се отнасят за други неща. Пред журналистите в Пловдив Иван Тотев обяви, че не иска и няма да позволи да живее в страх от това да не би да е подслушван. "В случая имаме нерегламентирано подслушване", категоричен бе той, но допълни, че не е негова работа да посочва "къртицата", а щял да изчака резултатите от разследването на прокуратурата.

Избраха го с фалшиви бюлетини

Николай Бареков, идеолог на движението "България без цензура"

Става дума за един класически "костинбродски" кмет на Пловдив, избран с фалшиви бюлетини, който брутално принуждава Общинския съвет, както сам призна, да нарушава законите с цел политически дивиденти. Прокуратурата не трябва да се бави. Имам опасения дали личните взаимовръзки на ниво Пловдив-град няма да попречат на прокуратурата да си свърши работата. За всеки случай ние ще сезираме главния прокурор Сотир Цацаров тази седмица и Главна прокуратура в София, която по принцип се занимава с корупцията по високите етажи с тези сигнали.

Искането ГЕРБ да оттегли доверието си от Тотев e добро предложение, но това няма как да се случи, след като при разследванията срещу Тотев лично Борисов и Цветанов сложиха чадър над него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай