Четвъртък,

Скандалът расте. Правосъдният министър скочи на Гешев

От: СТАНДРАТ -
4181
Скандалът расте. Правосъдният министър скочи на Гешев
A
A
A

Скандалът между правосъдния министър Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев расте. След като Гешев обяви тази сутрин, че изпълнителната власт иска да го освободи от поста, за да овладее прокуратурата, Йорданова остро отговори.

"Абсолютно невярно е твърдението, че изпълнителната власт иска да овладее прокуратурата. Това е нов опит да се измести фокуса на дискусията", коментира пред журналисти министърът преди началото на заседанието на ВСС.

Днес започват на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще обсъди кои от 9-те казуса са допустими за разглеждане. Решението за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа „за”.

"Две групи причини ще изтъкна пред членовете на ВСС за разглеждането по същество за всички обстоятелства, които съм посочила в предложението си за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Първото и основно е решението на Конституционния съд, с което се потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения и те са длъжни да го разгледат по същество. Във втората група аргументи, дори някои от обстоятелствата да са започнали в период, в който Гешев не е бил главен прокурор, то негативният ефект от тях безспорно се е проявил в неговия мандат и той или не предприел действия за намаляване на вредните последици, ами с действията и бездействията си ги е усилил ", заяви Йорданова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички