Сряда,

Скандалът продължава: Какво твърдят уволнените директори на ДКК

От: Редакция -
Скандалът продължава: Какво твърдят уволнените директори на ДКК
A
A
A

Тримата освободени членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) разпространиха позиция, в която алармират, че на тяхно място към момента не се назначават нови лица. 

Според отстранените Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска това прави нелегитимни решенията, които в момента се взимат в ДКК и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности. Тримата бяха освободени от министъра на икономиката Даниела Веизева, след като по-рано те решиха да отрстанят изпълнителния директор на ДКК Ваня Караганева като я обвиниха в куп нарушения. Тя от своя страна пък определи решението им като незаконно, а зад нея застана и министърката, която я върна на поста.

Ето какво се казва в позицията на тримата отстранени директори:

"В петък (3.12) следобед в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела (на две от които вече са се явили негови представители) и по които дружеството е страна, и когото е упълномощила за воденето им. В него той се отказва от този ангажимент за процесуално представителство и изрично иска пълномощията му да бъдат оттеглени.

С цел изясняване на текущата ситуация, в петък, 3.12, свикахме ново извънредно заседание на съвета на директорите за 9 декември, с цел да установим как Ваня Караганева ще организира защитата на интереса на дружеството и косвено на държавата по дела за десетки милиони лева, съответно на кого и при какви условия е възложена защитата по тях, като се има предвид, че г-жа Караганева изрично е оттеглила пълномощията на доскорошния адвокат по всички тези дела.

В резултат на тази инициатива и осветляването на десетките нередности, извършени от Ваня Караганева, днес получихме от служебния министър на икономиката протокол за освобождаването ни.

Видно от протокола, на наше място не се назначават нови лица, което остава дружеството без легитимен орган на управление. Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности.

Апелираме да проследите дали ще бъдат спазени правилата и процедурите по назначаване на нови членове на СД на ДКК, установени в Закона за публичните предприятия, както и да следите всички казуси, свързани с непрозрачните еднолични действия на изпълнителния директор и нередностите, които осветлихме".

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички