Четвъртък,

Скандал в парламента заради форсмажора на Нинова

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
6113
Скандал в парламента заради форсмажора на Нинова
A
A
A

Опозицията от ГЕРБ-СДС поиска изслушване на премиера Кирил Петков в парламента заради обявеното от вицепремиера Корнелия Нинова предложение за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради войната в Украйна, предаде БНР.

Според най-голямата опозиционна група подобно решение ще изправи правната система пред разпад и се поставя под риск дейността на стопанските субекти.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов коментира: „Но госпожа Нинова каза и друго. Освен, че се обмисля форсмажор, този форсмажор да е със задна дата, да е върху целия стопански оборот на държавата, спиране на общини, държава, бизнес взаимоотношения и господин Кирил Петков трябва да дойде като премиер да отговори наистина обмислено ли е такова, защото госпожа Нинова вчера на комисия каза, че вече е на съгласувателна процедура и ще бъде вкаран следващата сряда да се гласува в Министерския съвет“.

Социалистът Георги Михайлов заяви в отговор: „Ако някой каже ситуацията в държавата, че в момента е съвсем нормална при 2-годишна пандемична ситуация, при война на границата на България, при тежки смущения в доставките в целия свят, казано условно не са форсмажорни обстоятелства. Кое се води форсмажорни обстоятелства?“.

Вчера Нинова съобщи за решението за въвеждане на форсмажор, което, по думите ѝ, ще позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на неустойки. Предложението е периодът на действие на форсмажорните обстоятелства да важи от 24 февруари до края на март и да се отнася за всички сектори в българската икономика.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички