Вторник,

Скандал в парламента с оставката на Цацаров. Приеха ли я?

От: Редакция -
794
Скандал в парламента с оставката на Цацаров. Приеха ли я?
A
A
A

След двучасови спорове депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров.

Оставката му беприета със 197 гласа "за", без "против" и "въздържал се". Цацаров сам поиска да напусне поста, считано от 1-и март тази година.

Дебатът по оставката на Цацаров бе съпроводен от спорове между управляващи и опозиция за борбата с корупцията в България. ГЕРБ-СДС настояха, че трябва да се отдаде дължимото на председателя на КПКОНПИ, който е бил и главен прокурор. Според "БСП за България" обаче оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста.

От "Продължаваме Промяната" коментираха, че оставката на Цацаров ще е добър повод и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост.

Хамид Хамид от ДПС посочи, че оставката на Сотир Цацаров ще е от полза само за енергийния и медийно-олигархичен кръг на Иво Прокопиев и други лица, пострадали от действията на шефа на антикорупционната комисия и посочи, че веднага след смяната му, запорът им ще бъде вдигнат.

Дебатите не минаха и без съпътстващи скандали. Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев засегна новите депутати в парламента, като каза, че приличали по-скоро на помощен персонал. В отговор Явор Божанков от БСП заяви, че "някой друг пък прилича на кунг-фу панда, но няма да назовавам кой". Намекът не се понрави на Манев. Той твърдеше, че е поименно засегнат и настоя за преглед на стенограмата за установяване на точните думи на социалиста. В крайна сметка се оказа, че Манев не е бил пряко обиден, но въпреки това, депутатът от ГЕРБ заяви, че ще прегледа и аудиозаписите и ако се окаже, е бил засегнат, ще иска извинение от председателя на парламенра Никола Минчев, че не е направил забележка за обидата. 

Цацаров обяви, че се оттегля по свое желание от КПКОНПИ в началото на януари.  Ден след неговото решение бе съобщено, че Държавната агенция "Национална сигурност" ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация на ниво "Строго секретно". Преди седмица пред депутатите от антикорупционната комисия Цацаров коментира, че именно оставката му е станала повод ДАНС да отнеме допуска му, а не обратното. Той посочи, че са му дошли "малко в повече" политическите упражнения върху неговото име.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички