Петък,

Скандал! Какво правят македонски граничари с колите с БГ номера

От: Редакция -
237
Скандал! Какво правят македонски граничари с колите с БГ номера
A
A
A

Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не са били допускани с автомобили с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония.

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол относно проблеми на македонски българи.

"От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, Генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали от хора с двойно гражданство за това, че срещат препятствие от страна на митническите органи на Северна Македония при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани у нас.

До момента близо 200 души са заявили, че не им е било разрешено да влизат и излизат от РСМ. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи устно им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко- и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание", каза още Генчовска.

По думите ѝ за изясняване на ситуацията посолството в Скопие е провело и продължава да провежда срещи и разговори с местните власти.

"Установено е, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно закона автомобилите с чужди регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство.

На 21 март тази година временно управляваща посолството на РСМ в София е извикана на разговор във Външно министерство. "От страна на представителя на РСМ бе съобщено, че действията на Агенция "Митници" на Северна Македония през изминалите години са били насочени и към автомобили с чуждестранна регистрация, различна от българска, като в момента не се ограничават само граниените пунктове с България.

Посочено е било, че с цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ, като за целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение. След тази процедура не им се налага да внасят митнически и да регистрират собствените си леки и товарни автомобили.

"Продължаваме да следим информацията", заяви още Генчовска. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички