Симеон Славчев: Казахстан е стратегически партньор на България

Симеон Славчев от години работи за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан

Симеон Славчев: Казахстан е стратегически партньор на България | StandartNews.com

За насърчаване на взаимното сътрудничество между Република Казахстан и Република България и в чест на 30-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни посланикът на Република Казахстан в България г-н Темиртай Избастин награди със специален благодарствен плакет председателя на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

„Република Казахстан е стратегически партньор на България, тъй като ние сме тяхната естествена врата към Европа, а те нашата врата към Азия, а общата ни цел е Евразия. Ще продължа както и до сега активно да работя за развитието на приятелските отношения между България и Казахстан и за задълбочаване на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни“, каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Припомняме, че в качеството си на общински съветник в София през март 2018 г. Симеон Славчев беше инициатор една от улиците в столицата на България да бъде кръстена и да носи името на столицата на Казахстан – Астана. Славчев от години работи за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан и за разширяването на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици. Той беше и единственият български политик, който публично изрази солидарност към целия казахстански народ и подкрепата си за навременните, смелите и решителни действията на президента Токаев в тежката за Казахстан ситуация след избухването на безредиците в началото на януари месец тази година. В интервю за националната телевизия на Казахстан тогава Славчев каза, че за първи път страна-членка на Организацията по Договора за колективна сигурност се обръща с молба за помощ, за да може да запази суверенитета на държавата си и да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в Казахстан. Според Славчев само решителните и навременни действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев са помогнали за запазване на социалния мир в страната тогава.

„Българските стоки, услуги и ноу-хау трябва устойчиво да влязат на казахстанския пазар, а от там и в цяла Азия. Двете страни имат възможност и потенциал за развитие на отношенията в сферата на бизнеса, новите технологии, строителството, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Една от основните цели трябва да бъде да се създадат съвместни производствени предприятия както на територията на България, така и на територията на Казахстан. България и Казахстан освен че имат обща история, имат и общо бъдеще, защото Азия е регион с изключително важно значение за финансовата и икономическата сфера, геополитиката, мира и борбата с климатичните промени. Именно затова Казахстан е естествен и стратегически партньор на България и съм убеден, че много скоро това партньорство ще се превърне и в историческо за двете страни, тъй като сме естественият мост между Европа и Азия“, заяви още Симеон Славчев.

Той припомни, че исторически с Казахстан ни свързва родът Дуло, от който произлизат Хан Кубрат, Хан Аспарух и Хан Тервел.

„Промените в Конституцията на Казахстан, които президентът Касъм-Жомарт Токаев инициира, са важна и правилна стъпка към изграждането на нов, модерен и демократичен Казахстан. Именно затова пожелавам Националният Референдум за промени в Конституцията на Казахстан, който ще се проведе на 5-ти юни, да бъде успешен и да постави основите на „Новия Казахстан“, който тясно и устойчиво ще си партнира с България, каза още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай