Петък,

Румен Спецов с разкритие. Намери ли НАП нарушения при горивата?

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
4407
Румен Спецов с разкритие. Намери ли НАП нарушения при горивата?
A
A
A

На Националната агенция по приходите (НАП) не е вменено да установява картели, възложено й е да се търсят данъците и придвижването на стоките, заяви пред БНТ изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов.

"Не мога да говоря за картел, но това, което НАП е установила, нямаме нарушение на доставките на горива", заяви Спецов по повод проверките на приходната агенция в бензиностанциите след качването на цените на горивата и създалата се паника сред хората.

Спецов отговори и на обвиненията от собственици на малки бензиностанции, че отношението към тях е различно от това към големите компании.

"Не мога да говоря от името на държавата, а от името на НАП. Аз имам пред мен цялото движение на цените в съответния ден. В НАП постъпва ежечасна информация по отношение на продажбите и много ясно се вижда как в 10 ч. една от тези бензиностанции вдига цените на бензина на 3,15 лв. В 15 ч. цената е 3,04 лв. В 20 ч. цената отново е 3,15 лв.", каза шефът на приходната агенция.

НАП продължава да проверява цените на олиото, производството и преработването му, наличието на суровини и транспортирането към веригите. Според него хората сами са си създали напрежение на 12 март, когато имаше опашки за олио, за това са спомогнали социалните мрежи и медиите.

"Оказва се, че те са разпечатали брошурите 14 дена преди самата промоция и брошурите са разпространени 7 дни реди осъществяването й. Тоест, наличието на промоция от 26% не показва някакво злонамерено действие. В същия ден имаше промоция и в друга верига. Олио има и към днешна дата няма никакъв повод за паника или съмнение, че нещо ще свърши", смята Румен Спецов.

Вчера НАП проведе акция във фирма в Камено, където иззе 300 000 тона зърно без документи. "Преди това имахме информация от Министерството на земеделието за установени разминавания в декларираните при тях количества зърно и това, което е установено в съответната база. Разликата е 300 000 тона, това са около 200 млн. лв. Декларирано е едно количество, което те имат, впоследствие е установено по-голямо количество, което е на място", обясни Спецов.

В началото на акцията никой от служителите на фирмата не е съдействал, по-късно през деня са се появили представители, които са предоставили исканите документи. Напрежението вече е туширано, компанията продължава да работи и да изнася зърно.

Според Румен Спецов няма да бъде прието предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор.

Той коментира и обвиненията на Васил Божков към бившия финансов министър Владислав Горанов. "По времето на Горанов хазартната дейност е била под контрол на Държавната комисия по хазарта, чийто принципал бе министърът на финансите. Миналия юни излезе доклад на Комисията по финансов надзор по отношение на насъбраните такси и там е посочено, че комисията по хазарта не е имала контролна дейност и не е събрала липсващите 556 милиона лева", припомни Румен Спецов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички