Шефът на ДАНС с предупреждение за газа. Опасността

Колко ще скочи синьото гориво?

Шефът на ДАНС с предупреждение за газа.  Опасността | StandartNews.com

Сериозно предупреждение за газа отправи шефът на ДАНС Пламен Тончев. Той заяви пред депутатите, че е възможно повишаване на цената на природния газ в резултат на въвеждането на посредници и прекупвачи. Не е диверсификация, ако газът се купува от тях и е руски, добави той по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия за България.

Тончев предупреди, че може да ескалира социалното напрежение. По думите му възможни са доставки през Гърция, Турция и Румъния, но на значително по-високи цени.

Анализи показват, че ако и на Гърция бъде спрян природния газ, то терминалът при остров Ревитуса няма да е достатъчен за нуждите на двете държави - България и Гърция. Съществуват и опасности да не се запълни капацитетът на хранилището в Чирен, ако не се намери газ през май и юни необходимите количества няма да са нагнетени, смята шефът на ДАНС.

Тончев съобщи, че по експертни оценки, ако България приеме механизма на "Газпром експорт" за плащане в долари и превалутирането им в рубли, рисковете са свързани със забава и неизпълнение на плащането в срок, зависи и от наличности на рубли на Московската фондова борса.

Повишението на цените на природния газ ще доведе до искане на компенсации, финансирането на подобни мерки ще доведе до увеличаване на външния дълг, добави Пламен Тончев. В същото време той заяви, че цените на доставките на синьо гориво за месец май са по-ниски от тази на "Газпром".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай