Шефът на БЕХ с нова информация за смяната в Булгаргаз

Има съмнения за начина, по който „Булгаргаз“ е определяла цените на газа

Шефът на БЕХ с нова информация за смяната в Булгаргаз | StandartNews.com

Съветът на директорите на „Булгаргаз“ е сменено след решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това става ясно от документацията, внесена в Търговския регистър. За изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов, който заема мястото на Николай Павлов.

Съмнения за начина, по който „Булгаргаз“ е определяла цените на газа и дали е направено всички възможно в страната ни да бъде внесено цялото количество синьо гориво по договора с Азербайджан са сред основните причини за смяната на ръководството на газовата ни компания, разкри пред БНР изпълнителният директор на БЕХ Иван Андреев.

Решението за уволнението на борда на Булгаргаз идва след проверката, която трябваше да извърши БЕХ. „Беше извършена проверка на дружеството, представен е докладът на борда на директорите на БЕХ и беше взето решение с цел прозрачност да се смени ръководството, за да може да се изяснят всички факти, които касаят проверката“, обясни Андреев.

„Има някои факти, които изискват разработка на допълнителни документи и частични политики в дружеството – политика за ценообразуването например. Има съмнения за това, че „Булгаргаз“ не е ценообразувала правилно", допълни той.

„Документацията е много, ще бъде стартирана процедура за външен одит от някоя от големите одитни фирми“, каза още шефът на БЕХ.

По повод новите назначения и коментари в социалните мрежи той отбеляза, че това е решение на целия борд: „В тясна връзка сме с Министерство на енергетиката, което е нашият принципал“.

По-рано членовете на отстранения съвет на директорите на "Булгаргаз" разпространиха съобщение, в което се казва, че те са разбрали за уволнението си от медиите, без да се посочват официални мотиви и отхвърлят отправените към тях обвинения.

В писмо до медиите уволненото ръководство на "Булгаргаз“ посочва, че в днешните си изявления премиерът и министърът на енергетиката се позовават на резултати от проверка, извършена от БЕХ без борда на газовата ни компания да е информиран за приключването на тази проверка и за нейните резултати. Ръководството на дружеството е било запознато с предварителен доклад, който според тях съдържа "изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки“. По всяко от тях "Булгаргаз“ е предоставило подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки.

Според уволненото ръководство публично отправените критики към тях за грешни или неправилни решения, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ и поради това цените на газа за българските потребители са завишени, не почиват на никаква обективна основа. Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества, се посочва в съобщението на газовата компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай