Петък,

Шефове на държавна фирма под ножа на Нинова, има ли хора на Радев

От: Рачо Рачев -
6944
Шефове на държавна фирма под ножа на Нинова, има ли хора на Радев
A
A
A

Едноличният собственик на капитала на "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ) е взел решение, с което е подменено почти цялото ръководство на компанията. Това става ясно от подадени в Търговския регистър документи, цитирани от бТВ.

Действията са след решение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която е принципал на дружеството с капитал от над 103 млн. лева.

В протокол от 24 март тази година се посочва, че се освобождават досегашния изпълнителен директор Антоанета Петрова Иванова – Барес, назначена през 2017 г., както и членовете на борда Цветан Петров Цирков, Николай Недялков Райчев, Нина Стефанова Владимирова, Илия Димитров Лазаров, които са назначавани в годините до края на 2020 г.

Назначеният от първия служебен кабинет на президента Румен Радев Дочо Карадочев, също се разделя с поста си. Тогава принципал на „Индустриални зони“ е бил сегашният министър-председател Кирил Петков, който оглавяваше икономическото министерство.

Поста си запазва единствено Добринка Димитрова Вичева, която е другото назначение от времето на първия кабинет на президента Радев.

В новия състав на директорите, който е намален от 7 на 5 човека влиза Петко Николов. Николов е бивш председател на Комисията за защита на конкуренцията и на Патентното ведомство до средата на миналата година. Той е избран и за изпълнителен директор от новоизбрания състав на борда на директорите.

Назначени са още Цветелина Чобанова-Стефанова, Татяна Едрева, Андреана Красимирова Премянова-Янкова. Последната е дъщеря на председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, който е бил и в ръководните органи на БСП.

В момента обаче действията по вписването на промените са спрени от Агенцията по вписванията, заради установени липси и несъответствия по отношение на Петко Николов, който не е представил необходимите за заемането на позицията декларации, както и на Добринка Вичева, чието второ име е сгрешено при попълване на документите.

„Национална компания индустриални зони“ предлага промишлени терени и производствено-складови помещения в зони с първокласни локации, отлична инфраструктура и транспортни връзки.

Компанията управлява 12 проекта в цялата страна с обща площ над 8 милиона квадратни метра, пише на официалната страница на дружеството. Седем действащи проекта са в София, Бургас, Видин, Русе, Стара Загора, Свиленград и Варна. В развитие са пет проекта – в Кърджали, Симитли, Карлово, Телиш и Суворово.

В своята дейност, насочена към изграждане на модерни индустриални паркове и привличане на чуждестранни инвеститори, НКИЗ сътрудничи активно със съответните държавни институции, неправителствени организации и бизнес сдружения, посочват още от НК Индустриални зони на страницата си.

Наематели на обекти в тези зони са редица чуждестранни и български компании.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички