Шефката на ЦИК хвърли оставка след скандал с Дончев

Стоева напуска, Севинч Солакова с остро изказване срещу вицепремиера

Шефката на ЦИК хвърли оставка след скандал с Дончев | StandartNews.com

 

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини, съобщи БНР. Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица.

Причината за рязкото движение на Стоева е внесената промяна в избирателния кодекс, според която отговорността за придобиването на машините за гласуване става изцяло на Комисията. Според нея закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

Хвърлената оставка е развръзката на продължилото вече няколко седмици напрежение между Централната избирателна комисия и вицепремиера Томислав Дончев по въпроса за машинното гласуване. Преди дни от ЦИК съобщиха, че при тях, чрез дружеството "Информационно обслужване", са били препратени оферти за машини на аглийски език, по-рано постъпили в МС, припомня Епицентър.

„Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото не е само наше дело,“ заяви тогава Стоева, цитирана от БНР.

Остро изказване по проблема направи и заместник-председателят на ЦИК Севинч Солакова. Тя подчерта, че комисията е водещ орган по организацията на предстоящите парламентарни избори, но, според нея, е пренебрегната от изпълнителната и законодателната власт.

„Интересно как така заместник министър-председателят има среща с правна комисия в Народното събрание относно изменение в Изборния кодекс без да е необходимо, дори да бъде информирана Централната избирателна комисия без коментар. Интересно, пак казвам, как се възлага на частно дружество с държавно участие да извършва международно пазарно проучване на производиетли на машинно гласуване и цени без да се информира ЦИК“, каза Севинч Солакова в днешната дискусия по темата за машинния вот и организацията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай