Вторник,

Ще възкръсне ли България?

От: Екатерина Николова -
Ще възкръсне  ли България?
A
A
A

* Апостоли много. Появи ли се Юда, оставаме в безвремието

* Като прокуратора Пилат Радев си изми ръцете и натовари с отговорност партиите

Ще възкръсне ли България? Макар този въпрос да си го задаваме всяка година преди Възкресение, идващите страстни дни сега са заредени с допълнителен политически заряд, който за едни носи надежда, за други - не съвсем.

Мина времето, когато поредицата от големи християнски празници правеха щастливи пенсионерите с 50 лв. бонус. Семейната трапеза се пълнеше с евтино македонско агнешко. А бизнесът развързваше кесията за благотворителни кампании за болни деца и бедни старци.

След пандемичната година, след помощите за избрани, ваксините за свои и чужди, обществените поръчки за близки и по-далечни, след празнотата в джоба и пустотата в душата, днес очакваме възкресение на нормалността. На онези уж дребни правила, които раждат уважение в институциите и респект пред държавността. Които формират национално достойнство и гордост, които градят самочувствие. И дават смисъл да живеем тук и сега. 

Ще се случи ли чудото? 

Зависи от Страстите политически. А те вече започнаха. Много по-рано от Страстната седмица, защото и греховете партийни, особено в последните години, засенчват обикновените хорски. 

Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липса на опит. Но в политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани, насърчи президентът Румен Радев новите депутати. Искат или не, поне 92-ма от тях получиха трънения венец на надеждата. И нямат право да го предават.

С откриването на 45-ото НС стана ясно, че опрощаване на греховете няма да има. И всеки от политиците трябва да извърви своя път към Голгота.

За едни ще е болезнен - с оцет, вместо вода. За други пречистващ, за трети - спасителен.

Папките ще сменят чекмеджетата, прокурорските кабинети ще са по-посетени от луксозните къщи за гости. 

Радев показа, че е овладял тънкостите на политическата игра още от римско време. Като прокуратора Пилат Понтийски си изми ръцете и натовари партиите с отговорността на възкресението. Но в същото време показа, че е готов да участва в сковаването на кръста. Пироните и чука вече са сандъчето с надписите "Изправи се! Мутри вън!, Демократична България и "Има такъв народ". 

За себе си обаче президентът запази и копието на Лонгин. Предизборната му кампания започна и той надали ще се поколебае да го използва срещу всеки, който попречи на каузата му. 

Ще има ли нова власт до Разпети петък?

На теория имат достатъчно време. Консултациите тръгват при президента от понеделник. Може още във вторник ГЕРБ да получи първия мандат. Ако не реши да бави топката с предварително обречени гласувания, Слави ще има на разположение за размисъл цялата Страстна седмица.    

Дали политическите консултации ще родят поредната тайна вечеря, рано е да се каже. Ясно е само, че няма много мераклии да платят сметката.

Навалицата е само за това кой ще се припознае в новите апостоли. Там бройката отдавна премина 12. А чисто по български, сред тях ще има повече от един Юда. 

За разлика от библейския, нашенският едва ли ще се обеси. Ще се притаи, после ще се пребоядиса, и накрая пак ще седне на божествената софра. Без дори да осъзнае, че заради поредната си търговия в храма е предал българско възкресение. И вместо в новото летоброене, ни е върнал в познатото безвремие.

4 април ще е българският Великден, прогнозира преди месеци президентът Румен Радев. Ако това, което преживяхме през последната седмица, са били светлите дни, то какво ли ни очаква занапред......

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички