Събота,

Ще връщат ли ТКЗС-тата? Какво предлагат партиите за земеделието

От: Редакция -
Ще връщат ли ТКЗС-тата? Какво предлагат партиите за земеделието
A
A
A

Облекчаване на административното бреме, изкореняване на корупцията и изграждане на кооперативни и информационните системи.

Това са част от мерките, на които от "Продължаваме промяната" залагат в политиката за земеделие, съобщи БТА. Според Кирил Петков, който водеше коалиционните преговори за сектора днес, участващите в тях имат много обща работа, но той е оптимист за постигане на съгласие по основните политики. С повече контрол да дадем възможност на българския производител достъп до пазарите без прекупвачи. Да създадем кооперативи, които на базата на публично-частното партньорство да дадат достъп до пазар и на малките производители. Поземлените отношения трябва да се преразгледат, смятат от ПП. От партията настояват за управление на водните ресурси чрез изграждане на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята.

Твърде дългите административни процедури за достигане до водоползване е друг голям проблем. Мярка с незабавен приоритет в тази връзка е Министерството на земеделието, храните и горите да бъде незабавно оптимизирано, смятат от ПП. Имаме нужда от незабавно приоритезиране на инвестициите в образование - в хора и в база, посочиха още експертите. За целта те ще "сложат на масата" на експертните разговори въпроса какво да се направи от детската градина до университетите и БАН, за да станат търсени аграрните специалности. В момента от 26 специализирани училища 13 вече са затворени, припомниха от ПП. Насърчаването на инвестициите също е основен приоритет на ПП - в сортово разнообразие, нови породи и други. Фондът за иновации да се ангажира повече с финансиране в иновативни хранителни продукти или цикли, предлагат експертите.Управлението на горите е екологична кауза на цялото общество, посочи Александър Дунчев от ПП.

От партията предлагат секторът "гори" да излезе от шапката на земеделското министерство, като специална и отделна структура. Горите са пет процента от Брутния вътрешен продукт на страната и по отношение на политиките там имаме пълно съгласие с ПП", вметнаха от БСП по време на дискусията.Проф. Христо Даскалов от ПП обърна внимание на проблемите с Българската агенция по безопасност на храните, която от 10 години и осем месеца, откакто е създадена, е произвела множество скандали. С над 160 млн. обаче бюджет при създаването си в последните години, той е намалял до 60-70 млн. лева, посочи проф. Даскалов.В края на дискусията, която продължи над пет часа, участниците в коалиционните преговори в сектор "Земеделие" маркираха с позиции 1 и 2 краткосрочните и дългосрочни теми, по които вече има постигнат консенсус, или пък необходимост от продължаване на преговорите за допълнително сближаване на позициите.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички