Понеделник,

Ще се забавят ли самолетите F-16? Какво очакват управляващите

От: Рачо Рачев -
299
Ще се забавят ли самолетите F-16? Какво очакват управляващите
A
A
A

"Страната ни подготвя инфраструктурата за приемане на самолетите F-16. Договорът за доставката им е сключен между правителствата на България и САЩ. В него много ясно са разписани отговорностите на парламент, президент, министерски съвет и министър на отбраната. И всяка от страните ще направи нужното, за да се реализира той", заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от "Продължаваме промяната" Благовест Белев.

"Българската страна е изпълнила всичко по договора, което се иска от нея и продължава да го изпълнява", допълни Белев.

Той е категоричен, че изграждането на инфраструктурата на базата "Граф Игнатиево" е заложено в бюджета в сроковете, в които ще бъдат доставени самолетите.

"По договор осемте самолета трябва да бъдат доставени до 2024 г., но ако имаме предвид забавянето, до 2025 г. ще бъдат доставени", смята Благовест Белев.

По отношение на конфликта около Украйна той коментира, че там където има струпване на войски, винаги има основание за притеснение.

"Една искра, каквато може да бъде невинна провокация, е в състояние да предизвика конфликт. Но аз си мисля, че декларациите от двете страни са ясни, че ще се търси мирно решение на конфликта", каза Белев.

Що се отнася до бюджета за отбрана, той коментира, че финансовото министерство отпуска средства само срещу добре защитени проекти.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички