Ще се разберат ли партиите за пенсиите

Позициите на политическите сили преди заседанието на парламента

Ще се разберат ли партиите за пенсиите | StandartNews.com

Хаосът с държания бюджет продължава трети ден. Поводът - парите за пенсии и фактът, че първоначално депутатите бяха одобрили няколко напълно различни предложения. Ето обобщение на ситуацията, направено от Нова тв преди заседанието на парламента днес.

Последното предложение за пенсиите от Комисията по бюджет и финанси е октомври, ноември и декември всеки пенсионер да получи по 120 лева, без да има преизчисляване. Идеята е преизчисляването да влезе в сила от 25-и декември.

По време на дебатите се чуха множество обвинения.

„Всички парламентарни групи бяха направили своите предложения и ги подкрепиха. Ние от ИБГНИ сме доволни, че майчинството се повишава на 650 лв. Ние ще подкрепим от 1 октомври пенсионерите да получат и преизчисляване, плюс тези 120 лв. временна мярка”, обясни Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Тепърва числата в бюджета за ДОО ще бъдат синхронизирани с числата в държавния бюджет. Там има единомислие между всички финансови експерти, че приходите са подценени, особено тези от ДДС. Така че трансферът от държавния бюджет към ДОО със сигурност ще бъде съобразен с гласуването в зала”, каза още Манолова.

Коментар относно хаоса с бюджета направи и Георги Ганев от „Демократична България”.

„За разлика от повечето анализатори и коментатори, не смятам, че разприте в парламента, в комисии и в зала буквално са нещо непременно лошо. Ние сме свидетели какво става, когато наистина има един богат на идеи парламент, с различни политически сили. Най-сериозният конфликт беше между различните идеи за преизчисляване на пенсиите”, посочи той.

„Последните дни сме свидетели на истински парламентаризъм. Ние сме избрани от гражданите и всяка политическа сила представлява тези, които са гласували за тях. „Демократична България” ще подкрепи предложението за добавки до края на годината и преизчисляване след това”, обяви Ганев.

От БСП в сряда дадоха брифинг, след като се стигна до прекъсване на заседанието и предупредиха, че някой се опитва да „взриви” актуализацията на бюджета.

„Факт е, че вчера заседанието беше прекъсвано ненужно на няколко пъти. Проведе се едно излишно заседание на бюджетната комисия. Ние сме категорични, че в тази тежка ситуация се налага спешна актуализация на доходите на възрастните хора и няма да отстъпим”, каза Димитър Данчев.

Според него сега всички депутати са видели, че бюджет не се актуализира без ясно мнозинство. „Плаващите мнозинства в парламента водят до такъв хаос и разправии. На въпроса кой се опитва да взриви бюджета трябва да отговорят колегите от ДБ и ИТН, които отказаха да водят разговори за актуализацията на бюджета с нас”, добави той.

Бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева подчерта, че през цялото време са защитавали тезата, че трябва да има антикризисни мерки, а актуализацията да не се ползва като предизборен инструмент.

„Какво ще се получи сега - най-вероятно няма да имаме бюджет за 2022 г. Това означава, че честно трябва да кажем на българските пенсионери, че ще получат увеличение само за шест дни. Защото вероятно след това ще влезе в изпълнение бюджетът от 2021 г.”, уточни тя.

„Колкото повече се опитваме да измислим нещо, което е безпринципно, толкова повече ще се затъва в ситуация, в която българските пенсионери ще бъдат заложници на опита актуализацията да бъде предизборен инструмент, а не антикризисна мярка”, каза още Сачева.

„Относно пенсиите - нямаше необходимост в момента служебното правителство, което не е избрано от никого и не е овластено с вот на народа, да предлага, каквито и да е промени в пенсионния модел”, категоричен е депутатът от ГЕРБ-СДС. От коалицията ще подкрепят от 1 октомври да има увеличение на пенсиите, заедно с добавката и с преизчисляването.

От „Има такъв народ” отправиха обвинения, че с идеята за 120 лв. добавка има опити за купуване на българските пенсионери. Коментар по темата направи Пламен Данаилов от ИТН.

„Това изглежда по същия начин, както беше гласувана добавката от 50 лв. Ние сме последователни в нашата позиция, че това не решава абсолютно никакви проблеми на системата и на българските пенсионери”, обясни той.

Данаилов допълни, че пенсионерите заслужават повече и преизчисление, за да посрещнат разходите си. Сумата от 120 лв. изглеждала обаче като опит да се купят гласове до ноември, когато ще се проведат изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай