Ще се подхлъзне ли Петков на снежна топка

Стратегията на Стефан Янев ясна - къса живо месо от "Промяната" и БСП

Ще се подхлъзне ли Петков на снежна топка | StandartNews.com
  • Нова Берлинска стена между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2
  • Стратегията на Стефан Янев ясна - къса живо месо от "Промяната" и БСП

Доскоро знаехме, че муха и политик се убиват с вестник. На националния празник 3 март разбрахме, че това вече става и със сняг.Една снежна топка, полетяла към главата на  Кирил Петков, свали маските на партийното лицемерие. Разбърка службите за сигурност, отвори пропаст между президента и премиера, даде летящ старт на Стефан Янев, отприщи войната русофили - русофоби, промени правителственото отношение към посланик Елеонора Митрофанова и постави "Възраждане" в нова роля. С две думи: пълен обрат!

Дали наистина НСО е предупреждавало Петков, че на историческия връх Шипка се очакват провокации срещу него, вече няма значение. Кадрите, в които

героични гардове с балетен подскок

отбиват снежни топки, родиха и вицове, и политически интриги. Колегите са неподготвени, какво щеше да стане, ако в топките имаше камък, възмути се бившият шеф на НСО Красимир Станчев, след като министър Далиел Лорер видя "пробив в сигурността". А транспортният шеф Николай Събев направо поиска уволнението на началника на правителствените охранители ген. Емил Тонев. “Няма пробив в сигурността. Има пробив в здравия разум", остро контрира Румен Радев, давайки ясен знак, че между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 отново е издигната Берлинска стена.

Не е работа на НСО, ДАНС и МВР да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха, а той взе че им “благодари”, каза Радев, защитавайки службата, която е под негов контрол.

Снежният скандал разкри нова ледена епоха между президент и премиер. Първият знак дойде именно от Шипка, където за първи път Радев не се качи на 3 март. Общото участие на президент и премиер в тържествената заря-проверка уж трябваше да покаже, че конфликт няма. Но войната в Украйна извади на преден план руините в отношенията им. Координационен щаб не се прави 10 дни, след като войната е започнала,

пусна Радев втори снаряд по премиера

И така умишлено или не даде старт за похода на Стефан-Яневата партийна батарея. Как ще се казва новият проект - "Единна България" или "България над всичко", както и дали ще бъде учреден по първа пролет или за Великден, е въпрос на тактика. Стратегията е ясна. Янев започва да къса живо месо и от "Продължаваме промяната" и от БСП. От първите - с репликата: "Не съм твой министър", от вторите - с измамното внушение, че изразява русофилски настроения. Не, българофилски! - отсече бившият премиер и за кратко военен министър. С което даде да се разбере, че настъплението му няма да пропусне и патриотичния електорат на останалите извън парламентарното бойно поле ВМРО, НФСБ, "Атака", "Воля".

Едва ли натовският генерал Янев може да бъде определен точно пълководецът на русофилите у нас. Но упоритият му отказ да използва думата война привлича точно този вот и кара Петков все по-яростно да влиза в ролята на ястреб.Парливият въпрос по време на война: Как се казва човекът на Кремъл у нас отекна в Москва, Киев и родния парламент покрай необичайната визита на Костадин Костадинов в Украйна.

Лидерът на "Възраждане" обяви в понеделник, че миналата седмица е влязъл в Украйна, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква в Болград. Но бил изгонен и получил 10-годишен черен печат. Местните власти му обяснили, че санкцията е заради информация от българските служби, че той е проруски политик. И макар украинското посолство в София да обяви, че не знае за черния печат на Костадин Костадинов, сражението в пленарна зала бе истинско.

Адмирации за този, който е натопил Костадинов, възрадва се Владислав Панев от "Демократична България". Членове на кабинета да бъдат проверени от службите за връзки с чужди посолства, отвърна Костадинов. А "Продължаваме промяната" поиска с декларация той да бъде проверен като заплаха за националната сигурност.

Сблъсъкът русофили-русофоби отекна най-силно

след като Петков привика посланик Митрофанова. А след срещата заяви, че е получил извинение за обидните думи във фейсбук и обещание, което разузнавачите приеха за виц - всички служители под прикритие в руското посолство да бъдат изтеглени обратно в Москва.

Всъщност, премиерската бъбривост е нещо, от което тепърва опонентите на Кирил Петков ще се възползват. Първият капан щракна покрай прехвърлилия 3 лева бензин. Петков обвини за спекулата младежкото ГЕРБ, което организирало хибридна атака със снимки в социалните мрежи. Некадърно управление, скочиха хората на Борисов, които загряват с атаки по властта преди конференцията си в неделя.

Словесната непохватност Петков обаче му донесе куп неприятности зад граница след крилатото изказване за тези и онези бежанци. То отекна чак в САЩ. И се върна като бумеранг у нас с коментара расизъм.

На този фон ДПС даде 3 тежки предупреждения на Кирил Петков. Първото бе: когато говори - да мисли. Отнася се както за "украинските бежанци с българско малцинство", които не са като "онези, с които сме свикнали", така и за гордото изказване на Петков по повод Гугъл-сигналите за корупция "срещу 19 лица, дадени на 20-ото". ДПС призова Петков да не пропуска и 21-вото - Иво Прокопиев. Но, след като властта пасува,

9 огромни папки, пълни с публични сигнали

от "антикорупционната търсачка Гугъл" срещу Прокопиев се стовариха на банката пред премиера в парламента във вторник. "Те касаят лицето Иво Прокопиев, който, както знаят всички, е медиен монополист, олигарх, енергиен олигарх", заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. И призова Петков да изпълни обещанието си - с един аршин да се разследват всички сигнали за корупция.И макар че на излизане от парламента, премиерът дипломатично забрави папките, той бе принуден публично да поеме ангажимент, че ще ги занесе по предназначение.

Гугъл-сигналите не са практика на ДПС. Движението винаги е говорило и работило само с факти.

С Гугъл-акцията си ДПС отправи второ предупреждение към "Продължаваме промяната": дадената дума трябва да се изпълнява. А не да се използва само за PR.

Премиерът обеща да приеме предложението на ДПС за отмяна на "златните паспорти" заедно с пълна проверка на всеки случай. Направи го пред погледите на всички депутати в разговор с народния представител от ДПС Делян Пеевски. А после в пленарна зала мнозинството гласува против, одобрявайки компромисната идея на кабинета "златните паспорти" уж да се забранят, а "златната виза" за дългосрочно пребиваване да остане.

Само че, докато у нас властта шикалкави от Европейския парламент в понеделник дойде ясният призив страните членки да преустановят даването на гражданство срещу инвестиции, защото това "прикрива тъмния бизнес на олигарсите".

Точно, както управляващите от седмици се опитват да скрият от парламентарен контрол вътрешния си министър Бойко Рашков. И тук дойде третият знак на ДПС. Той е свързан с правосъдието. Защото правосъдната реформа не е само красиви фрази и гръмки закани за разправа с главния прокурор. Тя е действия, при това различни от незаконните опити да се кадрува в независимата съдебна власт. Досега единственият законопроект за промяна в Конституцията, с който се изпълняват европейските изисквания на България, е внесен от ДПС. Но и по него

мълчанието на управляващите е оглушително

Истината е, че докато е улисана в битки с Радев и войни с опозицията и прокуратурата, докато крие Рашков и коментира коментира Янев, властта обръща гръб на истински важните неща за хората и държавата - зловещата спекула, баснословните цени, неудържимата инфлация, хаосът покрай бежанците.

Полша вече прие 1 милион души, погрижи се за тях и просълзи света, оставяйки дори бебешки колички на границата - за да помогне на майките. А у нас хотелиерите още не получават обещаните 40 лв. за издръжка на човек. Кметовете пък са брутално изоставени сами да се справят - както могат, ако могат.

По трудния начин управляващите разбират, че "Промяната" не означава разделение и омраза, а реална грижа за хората. Особено във време, когато войната не е политическа метафора, а зловеща реалност. Не го ли осъзнаят, Радев ще ги бомбардира за всяка грешка, ГЕРБ ще стегне изборните редици, Стефан Янев се направи стройна партия, а ДПС ще спре със знаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай