Ще прави ли Gemcorp завод за батерии? Говори Александър Николов

Има и втора компания, която с казва IP3

Ще прави ли Gemcorp завод за батерии? Говори Александър Николов | StandartNews.com

Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва IP3. Това заяви енергийният министър Александър Николов в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов.

"Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии", категоричен е той.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, те са изразили намерение да участват в прехода".

Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е сътрудничила в преговорите. Николов заяви, че подкрепя проверката на дружеството от ДАНС, насърчена от премиера Петков.

IP3 е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.

Единственото, заявено от двете компании, е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - изпълнение на предписани мерки, които са предложени от нея, за да може тя да спре да трупа огромни задължения.

На срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички сме работили по един и същ начин - да се представи България с всичките позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона.

В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, каза още той.

Авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ публикува голямо разследване за произхода на парите на Gemcorp. Според вестника те са дадени от руски олигарси, близки до Сергей Чемезов, който е ръководител на държавната оръжейна корпорация „Ростех“ и един от най-близките на Владимир Путин хора. В момента Чемезов и „Ростех“ са поставени под санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай