Понеделник,

Ще пращаме ли оръжие на Украйна? Решението на коалицията

От: Редакция -
377
Ще пращаме ли оръжие на Украйна? Решението на коалицията
A
A
A

Министърът на отбраната Драгомир Заков разкри какво е обсъждано по време на съвета на коалицията.

"Минахме по целия конспект на споразумението, както и през приложение 15, което е за отбрана. Беше важно да се проведе този съвет, защото не е провеждан от 4 месеца. Беше важно за нас като Министерство на отбраната да чуем вижданията на коалиционните партньори и те да чуят нашите. Има ключови въпроси, които още следващите дни трябва да се адресират", отбеляза Заков.

По думите му предоставянето на военна помощ за Украйна не е обсъждано на този съвет. "Този въпрос изобщо не е обсъждан в детайли, защото няма необходимост да се обсъжда в този съвет. Целта му е съвсем различна. Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в самата коалиция, това не е целта на този съвет, не беше тема, не беше обсъждано в детайли", обясни Заков.

Министърът на отбраната коментира и предложението на "Демократична България" парламентът да даде мандат на правителството за изпращане на военна помощ.

"В Народното събрание е мястото, където трябва да се проведе тази дискусия. Моята позиция е, че приветствам такава дискусия", каза той.

"Нека Народното събрание да проведе тази дискусия, да вземе решение, а аз като министър на отбраната, когато получа мандат, ще направя това, което зависи от нас и това, което е възможно", добави той.

Трябва ни огромна инвестиция, за да възстановим наборна армия във вида, в който беше. Ако погледенете колко процента от БВП са се харчили, докато имахме наборна армия, не виждам как това ще стане в момента, коментира още министърът на отбраната.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички