Ще издържи ли кабинетът? Много тежки прогнози

Много анализатори и политици са скептично настроени

Ще издържи ли кабинетът? Много тежки прогнози | StandartNews.com

Докато основното политическо събитие бе получаването и връщането на мандата за нов кабинет, както и неговото официално представяне, опонентите на новата власт излязоха и с първи реакции.

Пръв това направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който от Пампорово обяви, че няма да подкрепят кабинет с Бойко Рашков като министър в него. Дори обвини президента Румен Радев, че държи цялата репресивна машина, тъй като това правителство тотално се контролира от него и има 7 министри.

На свой ред лидерът на 'Възраждане" Костадин Костадинов изрази съмнение, че този кабинет ще изкара пълен мандат. Аргументът му - това е една компания събрана по принуда и под очевиден външен натиск.

Според него още при първите разногласия и трудности някоя от четирите политически сили ще се изкуши да обяснява на избирателите си, че те не са виновни и те не вземали решенията.

По думите му най-големите мини пред новото правителство ще е на първо място - демографска катастрофа, овладяването на ценовия шок с повишаването на цената на тока.

В тази връзка той поясни, че трябва да се затворят американските централи, да се промени методиката за изчисляването на тока. "За тези мерки обаче трябва да си свободен от външен натиск, но този бъдещ кабинет е продукт точно на външополитическа намеса, и това с цените на тока няма да стане.",каза той.

Междувременно, че разнородният състав между партиите в новия кабинет може да се окаже проблем намекна и Росен Желязков от ГЕРБ пред БНТ. По думите му има недоверие между БСП и ДБ, колкото и да се опитват да покажат, че политиката е важна. Рано или късно концептуалните разминавания ще си проличат, коментира Желязков.Според него правителството ще има кредит на доверие 100 дни, но е важно каква ще бъде програмата за управление.

От ГЕРБ ще внимават  бюджета да не ни отклонява от стратегическите цели. По-скоро ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласуването на новото правителство, допълни още Желязков.

"Това е брак по сметка и брак по неволя. Събират се, защото няма как. Сметките не излизат”, заяви политологът Любомир Стефанов пред Нова телевизия относно решението да има коалиционно споразумение между няколко партии .По думите му връчването на мандата се състояло днес, а не през следващата седмица, защото времето ги притиска.

"Това беше една сватба с един предбрачен договор. На общата снимка обаче не бяха всички. Имаше три отделни – с младоженците, сватовете и кумовете.

Много е странно от гледна точка на комуникация и това, което очаквахме. Не ни показаха, че са единни”, обясни преподавателят по политически комуникации Росен Стоянов. Според него БСП са големите печеливши, които всъщност загубиха на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай